NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Blocurile acoperite fără autorizaţie de construcţie nu vor putea beneficia de bani guvernamentali pentru reabilitare termică

Păşcănenii care au făcut modificări asupra imobilelelor, fără să deţină autorizaţie de construcţie, nu vor putea beneficia de bani guvernamentali pentru reabilitare termică. Aceasta este concluzia în urma discuţiilor din cadrul dezbaterii publice, pe tema reabilitării termice a imobilelor. 

 

 

  

Un locatar al blocului K1 de pe strada Grădiniţei s-a interesat dacă Primăria susţine înfiinţarea asociaţiilor de proprietari în vederea creşterii eficienţei termice a blocurilor, şi dacă ar putea să spere că imobilul în care locuieşte va primi o astfel de  finanţare.

“În programul de investiţii  pe anii 2016-2020 am văzut că susţineţi înfiinţarea asociaţiilor de proprietari în vederea creşterii eficienţei termice a blocurilor. Mă interesază dacă încă mai susţineţi acest program de investiţii”, a spusDumitru Zaharia, de la bloc K1.

Asociaţia de la Blocul K1 este singura din Paşcani care a înaintat Primăriei o cerere pentru reabilitare termică, încă din anul 2009. Demersurile s-au blocat, spun reprezentanţii Primăriei, din cauza faptului că, acoperişul este construit ilegal. Practic, până nu vor intra în legalitate, proiectul lor nu va intra în programul de finanţare. Ca prim pas, păşcănenii de la K1 trebuie să ceară de la Primărie, un certificat de urbanism, şi să obţină avizele necesare.

“Blocul respectiv are un acoperiş care este construit nelegal. Expertul tehnic care a realizat expertiza privitoare la reabilitarea termică a blocului K1, condiţionează realizarea anumitor lucrări, de rezolvarea problemei acoperişului. Iniţial blocul a avut un acoperiş tip şarpantă, asupra căreia s-a intervenit şi s-a făcut actualul acoperiş. Ordonatorul de credite şi ulterior, Consiliul Local, nu îşi pot asuma, cheltuieli care nu sunt eligibile în cadrul programului de finanţare. Trebuie să cereţi un certificat de urbanism şi să rezolvaţi problema. Este la îndemână. Bineînţeles, noi suntem în etapa în care acei indicatori tehnici trebuie însuşiţi de ordonatorul de credite şi aprobaţi ulterior de Consiliul Local pentru a ne putea înscrie în programul de finanţare pe ordonanţa 18. În măsura în care rezolvaţi problema acoperişului, se poate relua procedura de revizuire a indicatorilor economici existenţi la ora actuală, şi continuarea procedurii”, a răspuns Iulian Perţu, de la Compartimentului Investiții din cadrul Primăriei.

Primarul Dumitru Pantazi le-a recomandat celor interesaţi de reabilitarea termică a blocului, să se adreseze funcţionarilor din cadrul Compartimentului de Asociaţii de Proprietari.

“Deocamdată avem o singură asociaţie care şi-a manifestat dorinţa pentru reabilitare termică. În ceea ce priveşte constituirea de asociaţii de proprietari, avem un compartiment în acest sens care stă la dispoziţia tuturor doritorilor care vor să înfiinţeze asociaţii de proprietari”, a declarat Dumitru Pantazi.

Conform unor surse neoficiale din Primărie, în Pașcani nu au fost eliberate autorizații de construcție pentru proprietarii de imobile care și-au refăcut acoperișul blocului, înlocuind soluția inițială de tip terasă cu cea de tip șarpantă.

În această situație, este foarte greu de crezut că în viitorul apropiat, asociațiile de proprietari vor putea accesa bani guvernamentali sau europeni prin intermediul Primăriei.

 

 

Advertisements

Related posts

Programul de funcționare la Primăria Municipiului Pașcani în perioada sărbătorilor de iarnă

Teona Gherasim

Primăria a anunțat primele măsuri anticaniculă! Udă străzile

Redacția

Avertizare meteorologică pentru județul Iași!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site