RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Berze surprinse de zăpadă, într-o comună din județul Iași

Aproximativ 100 de berze au fost observate de câteva zile, în zona comunei Schitu Duca, localnicii contactând redacţia Ziarului de Iaşi şi arărându-şi îngrijorarea pentru soarta păsărilor care au ajuns în ţară o dată cu zăpada care a căzut din abundenţă.

 Specialiştii afirmă însă că aceste păsări sunt rezistente la frig, iar deocamdată nu sunt motive serioase de îngrijorare pentru soarta acestora. Astfel, Miruna Gritu, reprezentanta Asociaţiei Prietenii Berzelor, menţionează că berzele pot suporta cu succes şi temperaturi de -20 sau -25 de grade Celsius, însă doar pe perioade scurte de timp.

De asemenea, având în vedere că multe dintre râurile şi lacurile din zonă nu sunt îngheţate complet, aceste păsări îşi pot găsi singure hrana. Chiar dacă nu sunt motive serioase de îngrijorare cu privire la soarta berzelor observate în zona comunei Schitu Duca, reprezentanta Asociaţiei Prietenii Berzelor, asociaţie care are sediul în localitatea Cristian din judeţul Sibiu, afirmă că păsările ar putea fi în pericol doar dacă le îngheaţă picioarele sau dacă devin extrem de slăbite.

  

 Aceste pericole sunt însă puţin probabile, având în vedere că voluntarii asociaţiei au avut în grijă păsări care au petrecut întreaga iarnă în ţară, înfruntând temperaturi extrem de scăzute. De asemenea, Miruna Gritu îşi aminteşte şi de un caz în care o pereche de berze a fost nevoită să-şi părăsească cuibul după ce a nins abundent în luna aprilie, păsările având deja depuse ouă. Cu toate acestea, în final, toate cele patru ouă au eclozat.

 Reprezentanta Asociaţiei Prietenii Berzelor subliniază şi faptul că este foarte dificil să se intervină în astfel de cazuri, păsările fiind foarte greu de prins. Sprijinul voluntarilor asociaţiei este însă solicitat atunci când berzele sunt rănite, aceştia călătorind în întreaga Moldovă pentru a veni în sprijinul berzelor. Barza albă este răspândită pe trei continente, în Europa, Africa de Nord, partea vestică a Asiei şi o parte a Orientului Mijlociu. În România, berzele sunt ocrotite prin lege. 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

BBC: De ce oamenii trag la băutură în perioada de izolare

Redacția

E nebunie curată: Nu se mai pot face programări la RAR pentru anul acesta

Redacția

Incendiu la un magazin din Moțca

Redacția
Încarcă...