NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Automatele de cafea, sursă de răspândire a infecției cu COVID-19!

Automatele de cafea sunt utilizate zilnic de zeci sau chiar sute de ieșeni. Iubitorii de cafea nu știu însă că aceste aparate sunt sursă de răspândire a infecției cu coronavirus. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și recomandă populației să fie extrem de promptă în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție

Iubitorii de cafea care nu reușesc să-și savureze cafeaua acasă aleg cea mai simplă variantă: automatele de cafea. Pandemia de COVID-19 vine la pachet cu o serie de pericole la care se supun cei care nu respectă măsurile de protecție. De multe ori în grabă, alteori distrași de gândurile cotidiene, ieșenii care își achiziționează cafea de la automatele din stradă uită că suntem în plină pandemie de COVID-19 și că alte zeci de persoane au atins aparatele.

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și recomandă populației iubitoare de cafea să respecte cu strictețe măsurile de igienă. În ultimele luni, tot mai multe persoane au ajuns la spital infectate cu coronavirus, spunând că nu știu de unde au contractat virusul. COVID-19 poate rămâne pe suprafețe până la 4 săptămâni. Un angajat care se ocupă de câteva zeci de automate de cafea din Iași spune că o dată sau de două ori pe zi face dezinfectarea. Specialiștii spun că nu este suficient.

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Există un risc mai ales dacă nu se face dezinfectarea corespunzătoare”

Virusul COVID-19 se poate răspândi în mijloacele de transport în comun, prin intermediul bacnotelor, dar și a obictelor atinse în mod frecvent de mai multe persoane. Unul dintre cele mai atractive aparate din oraș este automatul de cafea. Simplu și ieftin de utilizat, automatul de cafea este vedeta fiecărei dimineți în care ieșenii nu reușesc să-și savureze cafeaua acasă. Atenție însă! Aceste aparate pot fi surse de răspândire a infecției cu coronavirus dacă nu sunt dezinfectate corespunzător. În fiecare cartier din Iași găsești cel puțin un astfel de aparat. Un gest aparent inofensiv vă poate costa sănătatea.

„Atenție și la astfel de situații. Dacă poate fi evitat consumul de cafea de la automate, evitați-l. Atingerea multiplă poate să ducă la răspândirea coronavirusului. Există un risc mai ales dacă nu se face dezinfectarea corespunzătoare, așa că în zonele în care se pun mâinile pe mai multe obiecte trebuie să luăm contact minimal. Este mai bine de evitat, dacă ne putem permite acest lucru”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Pentru a evita răspândirea comunitară, medicii fac o serie de recomandări

Medicii ieșeni spun că dacă nu se poate evita consumul de cafea de la automat, atunci cea mai sigură variantă de a reduce riscul infectării cu coronavirus este dezinfectarea. Specialiștii spun că cea mai eficientă metodă de „curățare” a virusului de pe mâini este spălatul cu apă și săpun. Totodată, se recomandă dezinfectarea cu produse speciale. De fiecare dată când ajungeți la serviciu sau acasă, spălați-vă pe mâini și asigurați-vă că faceți același lucru după ce ați atins obiecte atinse anterior și de alte persoane. În ultimele luni, mai mulți ieșeni au ajuns la spital infectați cu coronavirus. Întrebați de medici de unde cred că au luat virusul, aceștia nu au știut ce să răspundă. Transmiterea comunitară este mai mare decât au preconizat medicii că ar putea fi la începutul pandemiei de COVID-19. Regulile de prevenție ale infecției cu coronavirus vă pot scuti de multe neplăceri.

Cercetările arată faptul că noul coronavirus poate rezista pe suprafețe până la 28 de zile

Cercetătorii australieni au făcut recent un studiu asupra riscurilor de contaminare cu noul coronavirus. Astfel că, potrivit unor studii realizate recent în cadrul Academiei de Știinte din Australia, s-a descoperit că virusul este „exterm de robust” și poate fi activ pentru 28 de zile pe suprafețe. Pentru a face o comparație, în împrejurări asemănătoare, virusul gripei rezistă doar 17 zile. Fiindcă este bine cunoscut faptul că virusul moare în prezența radiațiilor ultraviolete, s-au desfașurat experimente la temperatura camerei, ferite de lumina soarelui, la aproximativ 20 de grade Celsius. În acest fel, a reieșit că noul coronavirus este extrem de rezistent și poate contamina diferite obiecte ca bancnote, ecranele telefoanelor mobile, articole din oțel inoxidabil, o perioadă îndelungată de timp – până la patru săptămâni. Rămâne valabil în continuare faptul că raspândirea COVID-19 se face cel mai frecvent atunci când cei infectați tușesc, strănută sau vorbesc.

bzi.ro

Advertisements

Related posts

Unui copil i-au paralizat mâinile și picioarele după ce a fost înțepat de o căpușă

Redacția

Strângere de fonduri pentru dotarea Secției de Pediatrie, din cadrul Spitalului Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu

Caz uluitor în Suceava: au luat de la morgă alt mort și l-au îngropat. „Aici intră cine vrea și ia ce vrea”

Redacția
Încarcă...