NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital s-a răzgândit: Lucrările de pe Aleea Plozilor au fost făcute la solicitarea constructorului

ApaVital anunță că a fost informată de intenția Primăriei de a asfalta strada 24 Ianuarie din Gâștești. Operatorul regional de apă și canalizare susține că prin desfășurarea și finalizarea lucrărilor de asfaltare, există riscul ca realizarea în cadrul proiectului POIM a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare pe strada 24 Ianuarie să fie pusă în pericol.

Conform unui răspuns adresat către NewsPascani.com de către ApaVital, nu a existat o solicitare oficială din partea Primăriei municipiului Pașcani pentru realizarea anticipată a rețelelor de apă și canalizare pe această stradă, dar că a existat un număr important de invitații la dialog din partea conducerii și reprezentanților ApaVital, cu scopul de identificare, clarificare și evaluare ale problemelor existente, ale posibilelor soluții, ale planurilor și proiectelor investiționale pe termen mediu și lung, precum și ale altor probleme de interes comun.

Operatorul a mai explicat că realizarea anticipată a rețelelor de distribuție a apei și de canalizare pe strada 24 Ianuarie ar fi fost dificil de realizat și în ipoteza în care demersurile ar fi fost demarate cu mult timp în urmă, din cauza faptului că orice lucrare de investiții în extinderea rețelelor din aria de operare a ApaVital trebuie mai întâi aprobată de către ARSACIS și se poate realiza doar în baza unei Autorizații de Construire. Procedura de emitere a Autorizației de Construire demarează prin obținerea unui Certificat de Urbanism și se finalizează doar după obținerea tuturor avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism.

Apavital mai spune că, dacă strada 24 Ianuarie din suburbia Gâștești va fi asfaltată înainte de execuția lucrărilor de apă și canalizare prevăzute în POIM, atunci soluția tehnică inițială prevăzută în proiect (cu săpătură deschisă și refacerea zonei afectate) nu va mai putea fi aplicată. Operatorul apreciază că având în vedere toți acești factori, există riscul ca ApaVital să fie pusă în imposibilitatea realizării rețelelor de apă și de canalizare pe strada 24 Ianuarie prin proiectul POIM, așa cum au fost prevăzute acestea inițial în proiect.

  

Dacă pentru strada 24 Ianuarie operatorul spune că nu a putut face lucrări anticipate de canalizare și aducțiune cu apă, pentru strada Aleea Calea Iașului, acolo unde locuiesc cei doi copii ai fostului prrimar Dumitru Pantazi, astfel de lucrări anticipate au putut fi făcute înainte de asfaltarea străzii, fără ca Primăria să solicite acest lucru.

ApaVital susține că aceasta a fost și este complet diferită, dat fiind faptul că pe Aleea Calea Iașului există de mai mulți ani rețele de apă și canalizare a apelor uzate. Dacă în vara anului 2020 ApaVital susținea că a făcut lucrările pe acea stradă la solicitarea Primăriei, acum operatorul spune altceva și anume că a fost sesizat de firma care moderniza strada.

Mai mult lucrările de pe această stradă au fost făcute fără autorizație de construire și fără a avea acceptul ARSACIS sau al Consiliului Local Pașcani.

„În contextul realizării de către UAT Pașcani a investițiilor proprii de asfaltare și de realizare a rețelei de canalizare a apelor pluviale de pe această stradă, în cursul lunii mai 2020 constructorul a comunicat reprezentanților ApaVital că pe parcursul realizării lucrărilor de săpare, de pozare a noii conducte de canalizare a apelor pluviale și de compactare a solului au fost afectate o parte a conductelor și branșamentelor de apă existente, apărând nevoia refacerii acestora de către reprezentanții operatorului. Deplasându-se la față locului, reprezentanții ApaVital au constatat că acestea sunt vechi și deteriorate și că, în plus, un număr de garaje aflate în zona intersecției dintre str. Aleea Calea Iașului cu str. Calea Romanului sunt legate la rețeaua de distribuție a apei prin branșamente vechi, iar conductele rețelei publice de distribuție a apei traversează proprietăți private din zonă. Având în vedere situația constatată, s-a luat decizia refacerii rețelei de distribuție și a branșamentelor existente, astfel încât acestea să fie realizate în concordanță cu prevederile legale în vigoare, iar utilizatorii existenți să poată beneficia în continuare de serviciile contractate cu ApaVital. Dat fiind faptul că lucrările de săpătură erau deja realizate de către constructorul contractat de Primăria municipiului Pașcani, ApaVital a realizat pozarea unei conducte de distribuție a apei și a refăcut branșamentele utilizatorilor existenți, după care constructorul și-a continuat lucrările contractate”, a fost răspunsul ApaVital la o solicitare a NewsPascani.

Cât privește strada 24 Ianuarie, ApaVital lasă să se înțeleagă că Primăria Pașcani are dreptul și posibilitatea bugetării și realizării lucrărilor de înființare a rețelelor de distribuție a apei și de canalizare de pe această stradă ulterior, din resursele proprii.

Advertisements

Related posts

Pașcaniul fără apă de la ora 13.00

Răzvan Grecu

Blăgeștiul nu are investiții majore, dar se bucură de un grup sanitar cifrat la 100.000 de euro

Marius Parteni

Firmele închise de COVID-19 vor fi scutite de la taxa de salubrizare

Răzvan Grecu
Încarcă...