RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital refuză, pe motiv de pandemie, accesul jurnaliștilor în complexul lor luxos! Documentele care atestă investițiile și proprietarii nu există!

ApaVital a refuzat astăzi accesul jurnaliștilor de la Actualitatea TV pe domeniul amenajat de societate pe malul lacului Chirița. Solicitarea a fost făcută pe 16 martie, iar astăzi conducerea operatorului regional de apă și canalizare își întemeiază refuzul pe contextul epidemiologic în care ne aflăm.

„Ținând seama de obligația legală a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național de a lua măsurile necesare pentru prevenirea introducerii și pentru limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase, prin asigurarea protecției instituționale a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, considerăm că în această perioadă este inoportună organizarea unei vizite la Lacul Chirița și la amenajările din jurul acestuia, atâta vreme cât există riscul afectării capacității de asigurare a serviciilor de utilități publice de apă și canalizare pentru populație, având în vedere faptul că apa din Lacul Chirița asigură consumul zilnic pentru câteva zeci de mii de utilizatori, și că aceasta este și una dintre sursele esențiale de apă pentru municipiul Iași. De asemenea, considerăm că solicitarea dumneavoastră excede prevederile Legii 544/2001, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în refuzul semnat de la Mihai Doruș, directorul ApaVital.

Domeniul ApaVital a fost construit în jurul unui canton, „construcție industrială și edilitară” și dispune de un teren de tenis cu suprafață de zgură și nocturnă, de foișoare, pontoane și alte facilități. În documentele oficiale figurează doar trei clădiri. Conform unui extras de carte funciară, Apavital administrează doar cantonul și două anexe de 55 și 25 metri pătrați, toate aceste imobile având destinația de „construcții industriale și edilitare”, adică edificii de utilitate și interes public.

Însă, imaginile surprinse de presa județeană arată dimensiunile complexului în care petrec și se relaxează șefii Apavital.

  

Reporterii Actualitatea TV au dorit să filmeze în interiorul acestei baze pentru a arăta contribuabililor pe ce sunt cheltuiți banii publici. În acest sens am solicitat documentele prin care au fost construite clădirile din acel complex și terenul de tenis, dar și cine este proprietarul acestora.

Din păcate dacă prezența jurnaliștilor este considerată un risc epidemiologic de către cei de la ApaVital, nici transparența cu privire la cheltuirea banilor publici, pe care îi obligă legea, nu este văzută cu ochi buni de operator. Astfel, niciunul dintre documentele solicitate nu au fost puse la dispoziția noastră pe motiv că nu au fost identificate.

„În ceea ce privește documentele solicitate de dumneavoastră, acestea nu au putut fi identificate. De asemenea, vă informăm că în cursul ultimilor ani nu au fost bugetate și nu au fost realizate cheltuieli din bugetul ApaVital pentru edificarea acestor construcții”, se mai arată în răspunsul societății ApaVital.

Cât despre terenul de tenis, fără a se prezenta dovezi în acest sens, Mihai Doruș susține că a fost amenajat prin contribuția și cu efortul salariaților și membrilor de sindicat ai ApaVital.

„În ceea ce privește terenul de tenis, acesta a fost amenajat prin contribuția și cu efortul salariaților și membrilor de sindicat ai ApaVital, la acesta având acces orice salariat a solicitat acest lucru. Pe acest teren se desfășoară atât competiții interne de tenis, la care participă salariații care doresc să se înscrie, cât și jocuri amicale, cu rol recreativ pentru angajații și familiile acestora. Orice salariat se poate înscrie, pe baza unei programări prealabile, în decursul ultimilor ani numărul celor care au solicitat accesul și au jucat tenis pe acest teren fiind semnificativ, însumând sute de ore”, mai susține Mihai Doruș, directorul ApaVital.

Actualitatea TV va solicita în instanță accesul la documentele solicitate și dreptul de a filma în interiorul acelei baze de agrement.

Related posts

Două posturi vacante scoase la concurs de Primăria Valea Seacă

Redacția

Protestele DSP continuă şi după Crăciun: activitatea este sistată şi se cer salarii mai mari

Redacția

Prefectul județului Iași a verificat mai multe acte administrative emise de CL Pașcani și de primarul Marius Pintilie! Vezi ce verdict a dat (DOC)

Răzvan Grecu
Încarcă...