RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital a mai pierdut un proces cu Primăria! Judecătorii au scris negru pe alb că operatorul nu-și respectă contractul! (DOC)

Judecătorii Curții de Apel Iași a dat dreptate Pașcaniului, într-un proces în care operatorul de apă ApaVital dorea să returneze municipalității mai multe bunuri de retur, pe motiv că nu le folosesc sau că acestea nu sunt  conforme.

Procesul are o durată de mai mulți ani, iar în primă fază operatorul s-a adresat cu solicitări atât către Consiliul Local Pașcani, cât și către ARSACIS. Fiind refuzați, operatorul a apelat la instanța de judecată, însă magistrații au dat dreptate aleșilor locali.

În motivarea deciziei lor, judecătorii arată că ApaVital nu și-a respectat contractul de delegare, refuzând să parcurgă mai mulți pași, după ce au semnat procesul de predare-primire a bunurilor de retur. Este vorba despre Planul de îmbunătățire a continuității serviciilor și Planul de acțiuni prioritare. Cele două măsuri trebuiau luate în maxim 12 luni de la data în care bunurile de retur ale Pașcaniului au ajuns în administrarea lor.

Magistrații mai spun că operatorul avea obligația de a întocmi un raport al inventarului bunurilor de retur, în care să fie indicate modificările ce trebuie operate în Registrul Mijloacelor Fixe.

  

Asupra acestor obligații, conform hotărârii judecătorești, ApaVital a fost înștiințată de ARSACIS, însă a refuzat să dea curs solicitării. Mai mult, într-o ședință de Consiliu Local, fostul consilier Claudiu Bodoașcă, a atras atenția că operatorul nu respectă contractul de delegare și că din acest motiv Pașcaniul nu trebuie să dea curs solicitării  returnării a o parte din bunurile de retur.

„Acest proiect a mai fost pe ordinea de zi aproape în aceeași formă. Eu nu îl văd oportun în condițiile în care SC Apavital SA nu plătește redevența la nivelul de 1,9 milioane lei. Nu sunt convins că aceste bunuri trebuie casate. Sunt tablouri electrice descompletate, cei de la Apavital nu au grijă de bunurile date lor în administrare și astfel se scade valoarea bunurilor de retur”, atrăgea atenția la începutul anului 2018, Claudiu Bodoașcă.

Reamintim că în 2018, operatorul regional de apă și canalizare a notificat Consiliul Local al municipiului Pașcani cu privire la o serie de nereguli la bunurile pe care le-a luat în administrare în anul 2015, când a preluat serviciul de epurare.Este vorba despre mai multe bunuri mobile și imobile despre care ApaVital susține că nu sunt necesare serviciului de apă și canalizare sau au probleme juridice.

Printre acestea se află si patru utilaje a căror valoare de inventar este de aproximativ 500.000 de euro. Mai exact, un buldoexcavator (609.547 lei), o vidanjă (933.532,47 lei) și două camioane de transport, unul de 3,5 tone (297.144,16 lei) și celălalt de 5 tone (333.436,93 lei). ApaVital susține că aceste utilaje se află sub sechestru asigurator pentru o datorie pe care Prest Serv Apa o are către o companie, și că ele nu ar fi trebuit transferate spre utilizarea lor.

Cele patru utilaje au fost achiziționate de Prest Serv Apa în numele municipiului Pașcani, în programul ISPA, și au constituit dotări ale stației de epurare. În urma unui proces pierdut în anul 2015, utilajele au fost puse sub sechestru în favoarea companiei Tess Conext pentru o datorie de 1,3 milioane de lei.

Decizia judecătorilor este definitivă, fiind a treia hotărâre pronunțată de instanță, în mod definitiv, care dă câștig Pașcaniului. Reamintim că procurorii DNA au în lucru un dosar, în legătură cu care au cerut relații Consiliului Local în anul 2019, cu privire la neplată de către ApaVital a serviciilor de epurare a apelor prestate de Prest Serv Apa.

Solicitarea de returnare a acestor bunuri a fost respină însă de aleșii locali, iar acum ApaVital a cerut judecătorilor să oblige atât municipiul Pașcani, cât și ARSACIS să accepte returnarea lor.

Citește aici decizia Curții de Apel Iași.

Related posts

Informații noi în dosarul „AgroComplex”! Laviniu Dragomirescu, fostul jurist al Primăriei, contrazice inspectorii Curții de Conturi: un referat întocmit în aprilie 2009 informa secretarul și Consiliul Local cu privire la datoria firmei lui Dumitru Pantazi

Răzvan Grecu

Drumuri blocate de contestații la Oțeleni

Redacția

Sătenii din Miroslovești au pus mâna pe lopeți să refacă o porțiune din drumul județean ce face legătura cu Brătești

Marius Parteni
Încarcă...