RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, despre pericolul invadării Ucrainei: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de răspuns”

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a vorbit la Interviurile LIVE Digi24.ro despre amenințările Federației Ruse la adresa Ucrainei și despre pericolul destabilizării arhitecturii de securitate europene.  

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24Suntem într-un moment în care, din păcate, „arhitectura de securitate europeană este în cel mai amenințat punct de la al Doilea Război Mondial încoace”. Este o declarație care îi aparține șefului NATO, Jens Stoltenberg, și care este bineînțeles susținută de partenerii transatlantici. Suntem într-un moment în care este extrem de important să ne dăm seama care ne sunt prietenii și cum ne putem bucura de susținerea lor, iar dacă în aceste momente vedem un parteneriat strategic care funcționează și care, din fericire, garantează securitate pentru toți românii. Vorbim de parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Suntem în punctul în care administrația de la Washington a anunțat trimiterea a o mie de soldați către România pentru a veghea la pacea regională. Bineînțeles, vorbim despre ce înseamnă acest parteneriat extrem de important pentru România. Cum se văd lucrurile de la Washington și care sunt pașii de urmat în această criză care a pus stăpânire pe agenda politică europeană cu domnul Andrei Muraru, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în SUA. Bună ziua, domnule Muraru, mulțumesc tare mult pentru prezență.

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite: Bună ziua. Și bună ziua și telespectatorilor dumneavoastră.

Alexandru RotaruAșadar, o mie de soldați americani vor fi dislocați în România pentru a veghea la pacea regională. Ce înseamnă, domnule Muraru, pentru România acest demers și dacă înseamnă asta așezarea României la masa jucătorilor mari.

  

Andrei Muraru: Mulțumesc din nou pentru această oportunitate. Sigur că situația aceasta de securitate reclamă această prezență americană sporită. Am observat cu toții o desfășurare masivă de echipamente militare și forțe rusești în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre. E o construcție pe care Rusia a făcut-o încă din primăvara anului trecut din aprilie 2021, când a avut loc un amplu exercițiu militar numit Zapad. Astăzi, numărul forțelor ruse îl depășește chiar pe cel de anul trecut. Deci, contextul este unul și mai complicat având în vedere solicitările Federației Ruse de a schimba în favoarea sa perimetrii arhitecturii de securitate din Europa. Este vorba despre acele celebre proiecte de tratate ale Moscovei din decembrie anul trecut care au fost înmânate personal oficialului american ?? la Moscova și care au fost discutate și analizate împreună cu aliații în cadrul NATO, dar și în plan bilateral de către SUA și răspunsurile, după cum știți, au fost trimise Moscovei. În privința acestor forțe americane și aliate în România: ele înseamnă poziționarea în România, dislocarea unei unități Striker de aproximativ 1000 de militari care vor veni de la Vilseck din Germania și vor fi repoziționați chiar luna aceasta pe teritoriul țării noastre. Sigur că detaliile acestei planificări urmează să fie stabilite între comandanții militari și este evident dovada angajamentului concret al SUA pentru securitatea țării noastre, care este până la urmă și o reflecție a parteneriatului strategic. Este un angajament robust atât politic, cât și militar al SUA și al NATO care contribuie prin această dislocare de forțe la descurajarea amenințărilor și la reasigurarea și apărarea României. Și aș vrea să subliniez aici că acesta este un răspuns important pe care alianța nord-atlantică îl dă cererilor Rusiei, care vrea, ca să citez aici poziția Federației Ruse, „o curățare a zonei de prezență a NATO.”

Alexandru Rotaru: Vom ajunge și acolo, domnule ambasador. Rămânem puțin asupra trupelor pentru că, din păcate, vedem din ce în ce mai prezent la nivel de societate acest ‘pattern’ promovat de către susținători ai Federației Ruse sau de către eurosceptici precum că, în cazul unui conflict, doamne ferește, în regiune, România ar fi abandonată de către partenerul său strategic SUA și, bineînțeles, nu ar interveni forțele NATO. Este un ‘pattern’ pe care îl vedem din ce în ce mai prezent în discursul public al celor care vor o ieșire a României din Uniunea Europeană și o îndepărtare de valorile occidentale. Acum, când vedem acest angajament asumat și, pare că, destul de serios de către SUA în urma discuțiilor pe care le-ați avut dumneavoastră și ministrul de externe încă în sfârșitul anului trecut la Washington cu partenerii oficiali, este România în siguranța faptului că, în caz de o beligeranță regională, s-ar bucura de susținerea în continuare a alianței nord-atlantice și a vârfului de lance, a SUA?

Andrei Muraru: Ați observat foarte bine, sosirea trupelor americane în România desființează practic această propagandă puternică a Rusiei de a descuraja statele de pe flancul estic aliat, spunând că NATO niciodată nu va sacrifica oameni pentru a le apăra și această prezență arată că SUA și NATO își țin promisiunile, își respectă angajamentele asumate prin tratate și, în mod special, prin articolul 5 din tratatul de la Washington. Într-adevăr, această solicitare a venit din partea autorităților române care au solicitat constant acest lucru. Deci, reținem acest context al desfășurării în care președintele României a solicitat în mai multe rânduri consolidarea prezenței sale și aliate în România și în regiunea Mării Negre. Șeful diplomației a cerut, miniștrii apărării, comandanții militari au solicitat-o în repetate rânduri. Chiar și eu am solicitat acest lucru anul trecut Congresului Statelor Unite și cred că redislocarea acestui batalion american reprezintă o dovadă a nivelului clar de cooperare în domeniul securității și apărării și o dimensiune importantă a acestui parteneriat strategic care împlinește în acest an 25 de ani. Și un mesaj puternic de solidaritate, până la urmă. Rămânem în coordonare cu NATO pentru găsirea celor mai bune soluții și pentru întărirea capacității de apărare colectivă. Deci, planul acesta este în definitiv de a descuraja Rusia, de a arăta o putere capabilă, puternică și, până la urmă, să conducă la detensionarea situației. Nu înseamnă că România se află în pericol în acest moment, dar înseamnă cu atât mai mult că România are o dovadă în plus că este și că va fi apărată. Este, de fapt, o fortificare, dincolo de mesajul direct pentru susținere al României și pentru români, este și un mesaj implicit către Rusia că întreg flancul estic este unul de care alianța nord-atlantică se preocupă îndeaproape și pe care îl apără.

Alexandru Rotaru: Vorbeați dumneavoastră mai devreme de cerințele venite din partea Federației Ruse, cerințele Kremlinului, catalogate ca inadmisibile chiar de șeful diplomației de la București, de către domnul ministru Bogdan Aurescu. Cum vedeți dumneavoastră cerințele Federației Ruse de a se reveni la granițele NATO, dacă vreți să spunem așa, la momentul din mai 1997. Știm, pe atunci, niciunul dintre statele din flancul estic actual nu făcea parte din alianța nord-atlantică. Vorbim de România și de celelalte state.

Andrei Muraru: Este cât se poate de îngrijorătoare această abordare pentru că la 30 de ani de la reunificarea continentului european, Rusia vine acum și spune că unele state nu pot adera la NATO, iar cele care au aderat deja începând cu 1997 nu pot avea trupe și echipamente pe teritoriul lor. Ori aceasta este o logică pe care o credeam abandonată. Ca istoric, știu că în 1939 doi tirani și-au împărțit Europa ori nu cred că vrea nimeni să se întoarcă acolo. În definitiv, cine are dreptul să pună unor state independente și suverane astfel de condiții. O astfel de solicitare este inadmisibilă și evident că nu poate face obiectul unei negocieri. Cred că în conferința de presă comună pe care președintele Putin a susținut-o împreună cu primul-ministru ungar Viktor Orban a spus că se cunoaște faptul că noi am primit promisiuni că NATO nu se va extinde spre est niciun pas. Acest lucru este cunoscut de toată lumea – am citat din memorie – ori acest lucru nu poate fi probat. Cine a făcut aceste promisiuni în numele cui, când națiunile care au aderat la NATO începând cu 1997 au făcut aceste alegeri în deplină cunoștință de cauză, ca state independente și suverane care au ales NATO pentru asigurarea securității propriilor cetățeni. Deci, acest lucru nu poate fi negociat și este încă o dovadă că Federația Rusă are o interpretare proprie a dreptului internațional.

Alexandru Rotaru: Am văzut în cerințele Federației Ruse, inclusiv pe buzele șefului diplomației de la Moscova, ale lui Serghei Lavrov, cerințele empirice legate de trupele NATO din România. Vedem luate la ochi din ce în ce mai puternic țara noastră în discursul public al Federației Ruse prin toți purtătorii lor de mesaje. De ce credeți că România a ajuns să fie o țintă a atacurilor verbale din partea Rusiei și care sunt mizele de fapt?

Andrei Muraru: Această retorică furibundă a Rusiei la adresa României s-a accentuat în ultima perioadă. Noi nu știm dacă Kremlinul dorește să îngroape această ordine post Război Rece, dar această arhitectură europeană de securitate are la bază niște valori și România este puternic ancorată la aceste valori. Vă aduc aminte că acum câteva zile a apărut un sondaj, cercetare sociologică, care a arătat o cât se poate de solid atașament al românilor față de aceste valori euro-atlantice. Și acest lucru cred că nu este pe placul Rusiei. Această retorică are în vedere mai multe lucruri. Pe de-o parte sistemul anti-rachetă de la baza militară Deveselu, apoi, acuzații că ar exista pe teritoriul României sisteme Tomahawk, ceea ce iarăși este lipsit de fundament și este o minciună. Noi credem că aici se îndreaptă acest efort de a minimaliza importanța NATO și a parteneriatului strategic cu SUA. În contextul acestei crize generate de Rusia este un război hibrid, cu tactici și cu atacuri cibernetice. Este o criză generată de Rusia și toate aceste instrumente subsumate acestei crize vizează de fapt fundamentul acestui parteneriat cu NATO și SUA care este reprezentat de valorile euroatlantice în care credem și care sunt puternic susținute de cetățenii români.

Alexandru Rotaru: Dincolo de susținerea populară care, din fericire, este puternic majoritară în momentul acesta, cu toate că am văzut voci destul de puțin, dar foarte vocale care vorbesc despre potențiala neutralitate a României, ce vă spun oamenii de acolo? Ce vă spun congresmenii americani, pentru că știu că vă aflați în contact permanent cu ei? Există sau ați văzut cumva la nivel de discurs public în SUA această idee năstrușnică conform cărora SUA nu ar vrea să intervină pentru România și România ar putea ajunge un țap ispășitor, un miel de sacrificiu dacă se va impune problema așa. Ce vedeți la nivel de comunicare oficială din partea SUA, ce vă spun prietenii și colegii dumneavoastră din diplomația americană și din Congresul american?

Andrei Muraru: Aș dori să evidențiez de la bun început că România și Statele Unite au derulat și derulează în continuare consultări apropiate și cu privire la situația regională de securitate și ca modalitate de răspuns la solicitările Moscovei. Am avut consultări de când am venit în SUA, din vara trecută, cu numeroși membri ai Congresului american – cred că am văzut 40, 50 de membri ai Congresului – și sigur că în această chestiune punctuală există o coordonare punctuală pe toate direcțiile și la nivelul ambasadei. Suntem în legătură cu Casa Albă și cu Consiliul Securității Naționale. Angajamentul față de România este unul cât se poate de serios și de robust. Nu există nici cea mai mică îndoială cu privire la acest angajament. Și dislocarea acestor trupe prin ordinul comandantului suprem al forțelor armate americane, președintele Biden, arată cât se poate de clar acest angajament. Sigur că el este unul bipartizan – în Congres am văzut și senatori și membri ai Camerei Reprezentanților atât din partea democrată, cât și din partea republicană. Dacă ne uităm în ultimii 25 de ani, observăm că acest parteneriat are o coloratură bipartizană puternică. El a fost fondat de un președinte democrat, dar a continuat în timpul administrațiilor republicane să fie întărit și să fie extins și din acest punct de vedere suntem foarte liniștiți.

Alexandru RotaruSusținerea pentru România la Washington nu are culoare politică, din ce înțeleg?

Andrei Muraru: Absolut.

Alexandru Rotaru: Dacă tot v-am întrebat care sunt părerile diplomaților americani privind România, nu am cum să nu vă întreb care este punctul dvs de părere în ceea ce privește situația de la granița de est a Ucrainei. Vorbeați dvs la începutul intervenției și spun și serviciile de intelligence de peste ocean că vorbim de prezența a peste 120.000 de militari ruși – o prezență covârșitoare acolo. Spun unii că s-ar ridica chiar până la 170.000 de militari. Cum vedeți dvs situația de la granița ruso-ucraineană? Dacă este pe atât de îngrijorătoare pe cât pare în aceste momente și dacă vedeți o soluție diplomatică pentru a ieși din acest impas?

continuare pe digi24

Related posts

Dezbatere publică PNL Pașcani pe tema locurilor de veci (VIDEO)

Redacția

Parlamentarii vor să-şi asigure bătrâneţile

Redacția

Deputatul Movilă îl atacă pe ministrul Nicolăescu pe marginea activității Agenției Naționale de Transplant

Redacția
Încarcă...