RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

ANALIZĂ Cum este dus războiul informaţional: lupta pentru manipularea minţilor în vremuri tulburi

Războiul din Ucraina nu este dus doar cu arme şi pentru anihilarea fizică a adversarilor, ci şi pentru manipularea minţilor tuturor celor care urmăresc evoluţia agresiunii ruse, după invadarea Ucrainei. Dezinformarea şi ştirile false sunt instrumente folosite încă din primele zile ale războiului, însă în ultimele 48 de ore acestea sunt tot mai des prezente ca formă de luptă, în contextul în care pe teritoriul Ucrainei sunt mai multe fronturi deschise: în sud-est, sud sau nordul ţării.  

Oficialii ucraineni din zona cibernetică au anunţat zilele trecute că hackeri din Belarus încearcă să spargă adresele de e-mail ale personalului militar, dar şi ale rudelor acestora. De asemenea, dezinformările au continuat prin toate canalele, de la social media la presa de stat rusă. De exemplu, mass-media din Rusia nu are voie să vorbească despre război în Ucraina, fiind folosită doar sintagma de operaţiune specială în Ucraina.

Meta Platforms Inc. a restricţionat unele conturi din Ucraina, inclusiv pe cele aparţinând unor organizaţii media de stat ruseşti, la cererea guvernului ucrainean, a anunţat, într-un mesaj pe Twitter, Nick Clegg, şeful departamentului de afaceri globale al companiei care deţine Facebook. „Ucrainenii ne-au sugerat, de asemenea, să eliminăm accesul la Facebook şi Instagram în Rusia.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

  

Related posts

Este bitcoin o religie? Ce spun istorici ai religiilor

Redacția

Marea Britanie: Noul prim-ministru Liz Truss și-a prezentat prioritățile: reducerea impozitelor, plafonarea facturii la gaze și electricitate, serviciul național de sănătate

Redacția

Ucraina ar putea folosi noua rută de la Marea Neagră pentru livrările de cereale, după ce o navă de marfă a reușit să plece din portul Odesa

Redacția
Încarcă...