RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Amenzi de 480.000 lei pentru firmele prinse că lucrau cu angajaţi în şomaj tehnic

În numai o săptămână, amenzile date de inspectorii de muncă firmelor din construcţii şi service-urilor auto din judeţul Iaşi pentru munca la negru, dar şi pentru depistarea persoanelor care lucrau deşi aveau contractul de muncă suspendat, însumează 480.000 lei. 

Începând cu 18 mai, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi a controlat 87 de societăţi comerciale din aceste sectoare, inspectorii din cadrul compartimentului Relaţii de muncă identificând până în momentul actual 11 agenţi economici cu persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. „S-au depistat 20 de persoane la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă ori care aveau, însă erau suspendate. Au fost date amenzi în valoare de 480.000 lei”, au transmis ieri pentru „Ziarul de Iaşi” reprezentanţii ITM Iaşi.

Programul de lucru, la verificat

Totodată, în urma acţiunii de verificare a respectării sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM) tot la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor, efectuată în perioada 18 – 23 mai, inspectorii ieşeni au dat amenzi în valoare de 25.000 lei. „Pe SSM, în domeniul întreţinere şi reparaţii autoturisme au fost verificaţi 44 de angajatori cu 203 lucrători. Au fost lăsate 119 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. În domeniul construcţiilor au fost controlate 34 de entităţi economice cu 749 de lucrători. S-au verificat regulile de securitate în muncă plus măsurile de protecţie COVID-19. Inspectorii au lăsat 90 de măsuri de remediere şi 7 sancţiuni cu amendă, în valoare de 25.000 lei, fiind date şi 73 avertismente. Tot pe SSM avem o campanie în derulare pe Legea 55 şi pe Ordinul de ministru care reglementează SSM, unde am verificat 16 angajatori care au peste 50 de lucrători, fiind 2.185 de angajaţi în total. Se verifică în principal faptul că au decalat programul de lucru, ca să nu se creeze valuri de persoane, dar şi celelalte măsuri de protecţie, respectiv echipament de protecţie, distanţare socială etc.”, au mai precizat oficialii ITM Iaşi.

  

Sancţiuni pentru firmele care duc sezonieri în străinătate

De asemenea, inspectorii au amendat şi 4 societăţi ieşene de plasare a forţei de muncă în străinătate, valoarea amenzilor ajungând la 14.000 lei. Motivele principale au fost neincluderea unor elemente obligatorii în contractele ofertelor firmelor sau în contractul de mediere pentru cei care urmează să fie angajaţi. „În urma campaniei pe Legea 156 privind plasarea forţei de muncă în străinătate, desfăşurată în perioada 18 – 23 mai, s-au verificat 30 de angajatori, fiind sancţionaţi 4 agenţi economici. Amenzile totale au fost de 14.000 de lei”, au spus reprezentanţii instituţiei pentru „Ziarul de Iaşi”. 

ZIARUL DE IASI

Related posts

Șoferii pășcăneni continuă să ignore regulile în ceea ce privește parcarea. Un autobuz a oprit pe noua trecere de pietoni din fața supermarketului Penny

Răzvan Grecu

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România

Redacția

Un bărbat din Ruginoasa a ajuns în comă la spital după ce a primit o masă în cap. Agresorii sunt cercetați pentru tentativă de omor

Oana Cordoneanu
Încarcă...