RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Alergia la ambrozie, simptome asemănătoare cu cele COVID-19

Ne apropiem cu paşi repezi de toamnă, anotimpul în care alergiile ar trebui să ne dea pace. Până atunci însă, mai avem de aşteptat. Iar cei care suferă din cauza ambroziei nu reuşesc încă să scape de infern.

Mai mult buruiana, care creşte pe terenuri virane, provoacă simptome ce seamănă cu cele provocate de COVID-19.

Lanurile de ambrozie se întind cât vezi cu ochii în unele localităţi din Arad. Iar odată cu luna august cei care locuiesc în apropierea lor suferă, mai ales că buruiana nocivă înrăutăţeşte afecţiunile deja existente.

Localnic: Eu am şi astm şi când trec pe lângă ambrozie e mai periculos. Oricum, la respiraţie sunt terminat când trec pe lângă ea pe drum.

  

Reporter: Cât de greu vă reveniţi după aceea?

Localnic: După ce am trecut, după vreo jumătate de oră, intru în normal.

Medicii atrag atenţia că alergiile provocate de ambrozie sunt dintre cele mai periculoase.

Camelia Ciacli, meidc primar alergologie: Prezintă strănuturi extrem, extrem de frecvente şi multă rinoree şi obstrucţie nazală. Aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia astmului bronşic, o boală invalidantă, care scade speranţa de viaţă a pacienţilor, motiv pentru care boala alergică nu este un moft, este o boală serioasă.

În acestă perioadă, buruiana este în floare, iar polenul ei dăunător poate fi dus de vânt chiar şi 450 de kilometri.

Localnic:Mi-e groază, mă credeţi? Groază. Când ştiu că vine august deja sunt, toată lumea e… mai ales în zona asta. Cam 90 la sută au probleme cu nasul, cu ochii. Dacă mergem acuma la doctor, zice că avem Corona, cu nasul înfundat. Dar ce să spun. Mai mult nu se poate sau nu se vrea, nu ştiu. Ideea este că nu se curăţă. Din lună în lună, sau nu ştiu când înfloreşte.

Primăria Arad susţine că a început tăierile pe terenurile pe care le are în proprietate şi că i-a notificat şi pe proprietarii loturilor acoperite cu ambrozie.

Ralu Cotrău, purt. de cuv. Primaria Arad: Avem o echipă care intervine periodic pe domeniul public al municipiului, dar trebuie să apunem că pe domeniul privat nu se poate interveni şi aici proprietarii trebuie să ia toate măsurile de combatere a acestei plante. Cu cât mai mult anul acesta trebuie să fim atenţi, cu cât simptomatologia rinitei alergice are foarte multe particularităţi comune cu ale coronavirusului.

Cum mulţi proprietari aleg să ignore cerinţele autorităţilor locale, garda de mediu este chemată să intervină.

Attila Szekely, comisar Garda de Mediu Arad: În primă fază lăsăm avertisment pentru proprietarii terenurilor, după care verificăm măsurile, îndeplinirea măsurilor pe care le-am lăsat.

Amenzile pentru cei care nu stârpesc buruiana sunt mari, doar că. nu pot fi aplicate. Şi asta pentru că anul acesta legea din 2018 care prevedea eradicarea plantei a fost modificată şi nu au fost formulate norme de aplicare.

observatornews.ro

Related posts

Planul strategic al anului 2015 prezentat de DSV medicilor veterinari din zona municipiului Pașcani

Teona Gherasim

Niciun caz de gripă sezonieră până acum. Numărul infecțiilor respiratorii, la jumătate față de anul trecut

Redacția

60% dintre ieşenii pozitivi au fost recent pe Litoral. Familii întregi, internate în spital

Redacția
Încarcă...