In ultimii ani, tot mai multi tineri fermieri din Iasi sunt interesati de investitiile in agricultura, mai ales in domeniul vegetal. Majoritatea investesc banii de la Uniunea Europeana in sere de legume care aduc profituri anuale.
Anual, sunt finantate sute de proiecte depuse la Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Iasi. Acestia spera ca in 5 ani, perioada de monitorizare a proiectului, sa aiba profit cat mai mare.
“Pasiunea se mosteneste din tata in fiu”
Este cel mai tanar fermier din judet, dar acest lucru nu il impiedica sa aiba succes in domeniul in care a investit. Mica afacere pe care o detine in satul Bratesti, din comuna Stolniceni Prajescu, a dezvoltat-o cu bani de la Uniunea Europeana. Ieseanul in varsta de 21 de ani nu a renuntat la traditia familiei si a avut succes. In prezent, produsele sale ajung pe mesele pascanenilor, dar si in judetele Neamt sau Bacau. Milioane de legume proaspete, din soiuri de calitate, sunt vandute la preturi rezonabile.
“Toata familia lucreaza in agricultura. Mai ales acum, cand suntem in plina campanie de toamna, avem multa treaba. Pasiunea pentru agricultura, la noi in familie, se mosteneste din tata in fiu”, a spus Mihai Bogdan. Tanarul fermier a depus un proiect in anul 2013 in cadrul masurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Proiectul a fost depus pentru dezvoltarea fermei din satul Bratesti. A obtinut finantarea in valoare de 16.000 de euro de la Uniunea Europeana, iar cu banii primiti a cumparat utilaje si a amenajat serele pentru legume.
“Avem cateva utilaje cumparate anul trecut si avem legume atat in sera, cat si pe camp, pe o suprafata de 5 hectare. Suntem multumiti de productia din acest an, mai ales ca a fost o vreme nefavorabila. Avem rosii, ceapa, telina, varza, tot ceea ce are aproape orice agricultor. Agricultura este la noi in familie o traditie de aceea ma ocup si eu acum de aceasta afacere”, a mai spus Mihai Bogdan.
Cantitati uriase de produse
Fermierul sustine ca agricultura presupune multa munca insa cu timpul apar si satisfactiile financiare. Astfel, desi productia de anul acesta nu a fost cea asteptata, nu se plange ca nu se descurca. “Este multa munca. Ziua plecam la treaba si venim seara tarziu. Nu avem contracte de furnizare a produselor cu anumite firme, insa produsele noastre sunt cerute si ne descurcam. Agricultura e un domeniu riscant, dar acum profitam de fondurile europene pe care le putem primi. Noi suntem abia la inceput, iar proiectul abia a fost finantat. Suntem inca monitorizati de catre comisiile din Iasi si trebuie sa avem profit pentru a finaliza proiectul. Noi livram mai multe tone de produse in fiecare an in Iasi si in judetele Neamt sau Bacau”, a mai spus fermierul.
sursa www.bzi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}