RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

A fost montat al doilea “ochi” NATO la Bârnova. Un radar performant din cadrul unui proiect de 50 de milioane de euro (VIDEO)

NATO are acum doi „ochi” la Iaşi prin care vede mişcările ruşilor aflaţi la 250 de kilometri depărtare de România. Radarul „bilă” de la Bârnova are astfel un „frate”  instalat alături de cel existent. Ieşenii care merg către Ciurea şi Mogoşeşti pot vedea cele două „bile” în pădurea de la Bordea.

Jurnaliştii „Ziarul de Iaşi” au văzut alpinişti care lucrau urcaţi pe radar, la zeci de metri înălţime. Aceştia definitivau lucrările de instalare a produselor concernului american Lockheed Martin, fabricantul radarului de mare putere Doppler. Noul radar meteorologic este dual polarimetric în bandă S.

Calea de acces este interzisă circulaţiei publice

După cum sunt amplasate, cele două „bile” nu par să interfereze, deoarece radarul cel nou este situate la o înălţime mai mare decât primul. Cel mai probabil cele două radare vor conclucra şi este posibil să fie mai eficiente lucrând în tandem. Radarul se află la câţiva kilometri de DJ 248 (şoseaua spre Scânteia-Vaslui): înainte de Bordea se face stânga spre Poiana cu Cetate, iar la un moment dat trebuie să se vireze iar stânga, pe drum forestier. Calea de acces este interzisă circulaţiei publice, însă ruta este folosită de mulţI biciclişti, turişti şI automobileşti ca drum alternativ spre Dobrovăţ. Pe sfera cea nouă erau urcaţi câţiva alpinişti care puneau în funcţiune radarul.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

  

Related posts

Urmări ale sărbătorilor: colici biliare, pancreatite, dar şi traumatisme ori arsuri

Redacția

Acces gratuit la toate muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași, în fiecare prima zi de marți din lună (video)

Redacția

Ghid cu informaţii despre vaccinare pentru bolnavii cronici

Redacția
Încarcă...