RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

100 de profesori vor protesta joi în faţa Prefecturii.Mirel Pristavu: E posibil să blocăm anul şcolar

Aproximativ 100 de profesori, membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret“, vor ieşi joi în stradă pentru a cere modificarea sistemului de învăţământ.

Întâlnirea va avea loc în faţa Prefecturii, între orele 15 şi 17, şi va fi urmată de o întâlnire cu parlamentarii, programată vineri la ora 10. Manifestul dascălilor a fost determinat de declaraţiile primului ministru, Victor Ponta, care fac referire la posibilitatea neindexării salariilor în anul 2014. Profesorii din întreaga ţară ameninţă că, în cazul în care nu va avea loc o majorare a veniturilor angajaţilor din educaţie, începând cu 1 ianuarie 2014 vor avea loc ample acţiuni de protest.

Mirel Pristavu: E posibil să blocăm anul şcolar

  

„Promisiunile făcute de actuala guvernare au creat o stare de aşteptare în educaţie. Nu poţi să ieşi să spui că învăţământul trebuie să fie prioritate naţională, să spui că angajaţii din învăţământ trebuie recompensaţi la adevărata lor valoare, şi pe urmă să vii să amâni orice negociere privind salarizarea personalului din şcoli. Nu trebuie uitat că veniturile din învăţământ sunt cu circa 30% mai mici decât erau în 2009, în condiţiile în care ceilalţi bugetari şi-au recuperat tăierile salariale“, a declarat Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret“. Printre revendicările federaţiei se numără modificarea Legii educaţiei, alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ, o lege specială pentru salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, debirocratizarea actului educaţional, depolitizarea sistemului şi deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice. Până pe 18 octombrie, membrii sindicatului îşi vor exprima opţiunea vizavi de formele de protest pentru care optează. Mirel Pristavu, preşedinte al filialei ieşene, a declarat că, în măsura în care acţiunile locale de joi şi vineri nu vor avea niciun efect, vor fi demarate acţiuni de protest ce pot culmina cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ. La începutul lunii, 200 de profesori din întreaga ţară s-au deplasat la Ministerul Educaţiei şi la Parlamentul României, pentru a depune scrisori către miniştri şi preşedinţii comisiilor de învăţământ.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

La inceputul anului viitor, zeci de scoli din judet vor primi microbuze pentru transportul elevilor

Redacția

Societatea civilă propune: Mai mulţi bani pentru bursele elevilor din unitățile de învățământ din Pașcani

Ema Roman

Universitatea „Al.I. Cuza“ deschide căminul C5 închis acum 5 ani

Redacția
Încarcă...