RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Poliția a realizat un îndrumar cu recomandări pentru reprezentanţii unităţilor bancare cu scopul de a preveni înşelăciunile, inclusiv cele prin metoda accidentului suferit de o rudă

Începând cu sfârşitul anului 2012 la nivel naţional, dar şi în judeţul Iaşi a apărut o nouă metodă folosită de infractori pentru a-i păcăli pe oameni.

 

 Mai precis, infractorul apelează telefonic victima şi pretinde că este o rudă apropiată a acesteia (fiu, fiică, ginere etc.). Afirmă că a provocat un accident rutier cu victime în altă localitate sau judeţ şi are nevoie imediat de o sumă de bani, pe care să o depună într-un cont bancar pe un anumit nume.

  

 Victimele sunt în general persoane în vârstă, acestora solicitându-se să trimită o importantă sumă de bani prin intermediul serviciilor de transfer de bani (MoneyGram sau Western Union).

Cei care cad în capcana întinsă de escroci, se află vizibil sub influenţa unei stări de urgenţă, care în aceste situaţii nu este reală, ci este menită să îi facă pe oameni că unor persoane apropiate lor li s-a întâmplat ceva grav.

 În măsura în care la ghişeul dumneavoastră se prezintă o persoană care solicită efectuarea urgentă a unui transfer bancar şi observaţi un comportament „suspect” al acesteia, este important să fiţi siguri nu se va efectua o tranzacţie care să conducă la prejudicierea clientului.

 În acest sens, atunci când consideraţi din motive obiective, că există o potenţială situaţie de risc pentru cel care solicită această tranzacţie, nu ezitaţi să cereţi/oferiţi clarificări şi lămuriri:

 ü       întrebaţi clientul dacă este vorba de o situaţie de urgenţă şi dacă a verificat veridicitatea acesteia;

 

ü       solicitaţi-i să verifice, prin contactarea telefonică sau alte moduri a rudei în cauza sau a altor persone de încredere, dacă situaţia de urgenţă este reală;

 

ü       explicaţi-i pe scurt că există indivizi rău intenţionaţi care încearcă să îi păcălească determinându-I să creadă că s-a întâmplat ceva grav.

   

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Răsturnare de situație în cazul unui BMW furat din curtea unui pășcănean!

Marius Parteni

Pășcănean condamnat pentru vătămare corporală, încarcertat în Penitenciarul Iași

Redacția

Cioloş: Au fost folosite cartele prepay din România pentru pregătirea de atentate în UE. Serviciile cer instrumente care să le permită să monitorizeze foarte atent securitatea

Redacția
Încarcă...