RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Ziarul de Iași :Care sunt cele mai slabe licee din judeţ

Aproximativ 700 de locuri la liceu din cele 1952 disponibile pentru a doua repartizare computerizată ar putea rămâne neocupate la Iaşi. Situaţia se explică prin avântul şcolilor de a crea tot mai multe clase, în speranţa că, prin strategiile de promovare, vor atrage cât mai mulţi elevi.

 

  

De asemenea, instituţiile de învăţământ sunt obligate să asigure locuri mai multe decât numărul de elevi de clasa a VIII-a, pentru a satisface cererea din partea absolvenţilor din alte judeţe sau a celor din Republica Moldova. „Aproximăm că e posibil ca un număr de 25 de clase să nu se realizeze. Sunt 1952 locuri libere, din care 101 la învăţământul vocaţional, dar să nu uităm că mai avem 800 – 900 de absolvenţi de clasa a VIII-a în situaţii de corigenţă, mai sunt elevii moldoveni care se pregătesc de admitere şi copiii care încă nu şi-au exprimat opţiunile. Avem doar 25 de elevi nerepartizaţi după prima etapă; e foarte mic numărul celor care nu au completat suficiente opţiuni”, a detaliat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

 „Concesii în detrimentul calităţii”
 
De exemplu, la liceele tehnologice din Holboca, Brăeşti, Hârlău şi Târgu Frumos sunt mai puţin de 9 elevi admişi la fiecare clasă. Şefa IŞJ a mai explicat că trebuie găsită o soluţie pentru viitor, aşa încât admiterea la liceu să se facă obligatoriu cu note de promovare. În aceeaşi măsură trebuie crescut prestigiul şcolilor profesionale, care să îi pregătească pe tinerii fără înclinaţii spre studiul teoretic. „Ar trebui să ne orientăm spre intrarea la liceu cu note peste 5, spre reconfigurarea învăţământului profesional şi conturarea unui sistem credibil şi acceptat în mentalul colectiv. În şcolile profesionale trebuie să se regăsească ateliere, parteneriate cu agenţi economici interesaţi de pregătirea forţei de muncă şi burse care să asigure întreţinerea copiilor din rural. Şcolile din mediul rural nu pot fi performante, e doar o situaţie surogat, când lipsa posibilităţilor financiare determină o căutare de soluţii aşa încât şcoala să fie aproape de casă, cu concesii în detrimentul calităţii”, consideră Camelia Gavrilă.
 
O provocare pentru profesori
 
După prima etapă a admiterii la liceu, se remarcă, în cazul a câtorva unităţi de învăţământ, discrepanţe între prima şi ultima notă de intrare, chiar dacă au fost ocupate toate locurile. Astfel, la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Paşcani vor fi înscrişi elevi cu medii de la 4,29 la 8,56, în timp ce la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” din Hălăuceşti, la clasa de Filologie, vor fi elevi de nota 9,18, dar şi de 4,3. Aceeaşi situaţie se înregistrează în Belceşti, la Liceul „V. Mihăilescu Craiu”, unde sunt admişi tineri cu note în intervalul 4,4 – 7,32. „În aceste unităţi s-au ocupat toate locurile cu o paletă foarte largă de note. Va fi o mare provocare pentru profesori să lucreze şi cu cei foarte buni, pe care trebuie să îi creşti şi să asiguri evoluţia acestora, dar să ridici şi nivelul celor de nota 4”, a punctat Gavrilă. În alte opt licee din judeţ, ultima medie de admitere este sub 4 – Liceul Tehnologic Hârlău (3,94), Coarnele Caprei (3,92), Vlădeni (3,91), “Petru Rareş” Târgu Frumos (3,75), Lungani (3,85), Colegiul „V. Adamachi” (3,85), „Gh. Asachi” (3,97) şi Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări (3,98).
În ceea ce priveşte locurile libere, cele mai multe sunt, ca de obicei, la filiera tehnologică (peste 70%) , în timp ce la teoretic vor mai fi disponibile doar 78 de locuri.
 
 „Nu s-au făcut concesii”
 
Destul de multe locuri sunt neocupate în clasele de la filiera vocaţională, mai ales pentru învăţământul teologic. La Seminarul Teologic Ortodox sunt disponibile 26 de locuri (preot şi tehnician pentru tehnici artistice – patrimoniu), iar la Liceul Pedagogic „V. Lupu” mai sunt 9 locuri la specializarea teologie catolică. „Există câteva explicaţii pentru această situaţie. În primul rând, sunt destul de multe licee teologice în zona Moldovei, care determină o dispersare a absolvenţilor care optează pentru acest profil. Sunt unităţi din alte judeţe care au, la fel, fragmente de clasă. Ca strategie a cultului, ar trebui dezvoltate două – trei licee foarte bune. Eu consider că Seminarul de la Neamţ – cu o tradiţie importantă- şi cel de la Iaşi – foarte aproape de Mitropolie şi de învăţământul superior teologic – ar putea reprezenta zone în care să se dezvolte seminarii puternice, care să îi atragă pe cei cu vocaţie spirituală. Vom formula concluziile noastre cu date statistice şi ne vom adresa autorităţilor cultului pentru a face recomandări. Oricum, sunt decizii care se iau la nivel de sinod”, a accentuat Camelia Gavrilă. Locuri libere sunt şi pentru micii artişti, la Colegiul „Octav Băncilă” – 3 locuri pentru tehnician, 10 pentru instructor coregraf şi 12 pentru instrumentişti. „Aici există un cult pentru calitate, nu s-au făcut concesii; şi-au asumat riscul de a nu mai avea candidaţi în această primă etapă. Mai sunt sesiuni de probe de aptitudini. Elevii nu ştiu prea multă teorie muzicală, aşa că au mai avut timp de învăţat, iar candidaţii la coregrafie nu erau foarte apţi şi supli pentru a putea duce efortul unei asemenea discipline”, a mai menţionat şefa IŞJ.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

“Haideți să dansăm împreună!”, ne spune Colegiul CF „Unirea”

Teona Gherasim

Numeroși elevi de la ţară au fugit de simulare

Redacția

 Brătești -“Șahul, prietenul copiilor” – parteneriat între Clubul Copiilor Paşcani și școala din localitate (foto)

Carmen Bălăceanu
Încarcă...