RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

webPR: Nu sistemelor de climatizare, da apei răcite – cum își poate reduce Europa amprenta de carbon

​Încălzirea globală, generată de schimbările climatice, accentuează nevoia de a găsi opțiuni pentru răcirea eficientă a clădirilor, diminuând emisiile, pentru a stopa, pe cât posibil, creșterea temperaturii. Sistemele tradiționale de climatizare sunt ineficiente în atingerea acestor obiective. Dar dacă ar exista o alternativă?

Un pas în această direcție ar putea fi reprezentat de sistemele centralizate de răcire, cu apă răcită într-o unitate centrală și circulată prin instalații către mai multe clădiri, permițând răcorirea fără a fi nevoie de sisteme proprii de climatizare energofage. Astfel, ar fi redusă amprenta de carbon a fiecărei clădiri și am avea o opțiune mai ieftină pentru răcire la interior.

Ideile care stau la baza sistemelor centralizate de răcire sunt discutate încă din anii ’60, potrivit lui Oddgeir Gudmundsson, expert în răcire centralizată din cadrul companei de inginerie Danfoss din Danemarca. „Este o tehnologie relativ veche”, spune acesta.

Tehnologia, folosită în special în regiuni călduroase, ca Dubai sau Qatar, începe să fie adoptată și în Europa, unde cererea pentru sisteme de răcire evoluează în ton cu temperaturile medii globale. „În Europa, cererea pentru sisteme de răcire nu este încă la nivelul din SUA sau Japonia, de exemplu”, afirmă Gudmundsson. „Însă,

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Schimările climatice și dezvoltarea tehnologiei AI vor afecta cel mai mult industria modei în 2024

Redacția

Trei preoți de la Seminarul Teologic, dați afară. Sunt suspectați că știau de abuzurile sexuale

Redacția

Bulgaria vrea să adopte euro anul viitor / “Există posibilitatea ca în vară să coborâm inflația la valori acceptabile”, a anunțat ministrul de Finanțe

Redacția
Încarcă...