RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Vremea capricioasă scumpește pâinea

Vremea capricioasă ne costă pe toţi. Făina, carnea, produsele din lapte, toate s-ar putea scumpi după o primăvară cu secetă şi o vară cu ploi. Producătorii cred că pîinea s-ar putea scumpi cu 15 la sută în următoarea perioadă.

Din grâul românesc au rămas doar paiele cu câteva săptămâni înainte de recoltare. Vremea la extreme i-a distrus toată munca unui fermier.

Sergiu Iulian, agricultor – Toate culturile sunt compromise, dupa cum vedeti. Uitaţi, se vad toate boabele ciuruite. 60 – 70 la suta este distrusa. In urma acestui dezastru natural nu se asteptam la productii deloc.

În această situaţie sunt fermieri din toată ţara. iar pagubele evor fi decontate de noi toţi.

  

Cu cât suprafața cultivata cu grau afectat de fenomenele meteo este mai mare, cu atât s-ar putea sa crească și prețul acestuia. Și nu doar atât. Asta ar putea duce la scumpiri în lanț, spun specialistii din industria alimentara, pentru ca un grau mai scump, inseamnă şi faina mai scumpa. Iar pana la sfârșitul anului s-ar putea sa avem scumpiri și la pâine chiar și cu 15 procente

Oricum, de la începutul anului şi până acum produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit, per ansamblu, cu peste trei procente. Făina costă cu şase la sută mai mult acum, iar carnea cu aproape 4 la sută, potrivit INS. Orice creştere de preţuri înseamnă o povară în plus pentru românii greu încercaţi de criză.

Răzvan Nicolescu, analist energie – Aproape ca a revenit la nivelurile inregistrate inainte de criza. Trendul va mai continua o perioadă, spun experţii.

Claudiu Cazacu, economist – Pentru urmatoarele cateva saptamani vorbim de inca patru, cinci procente.

Preţul la pompă este influenţat direct de cotaţia barilului de petrol, dar şi de cursul de schimb valutar. În plus, şi evoluţia crizei sanitare se va regăsi în preţuri, spun experţii.

OBSERVATOR

Related posts

Extinderea sistemului de cadastru cu finanţare europeană beneficiază de peste 312 milioane de euro. Data la care pot fi depuse proiectele

Redacția

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Nu luăm în calcul tăieri de salarii și pensii. Ce spune despre restructurare în sectorul bugetar

Redacția

Dacia cheamă peste 13.000 de vehicule! Modelele afectate

Redacția
Încarcă...