NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Vot în Parlament: Cum ne vom alege PRIMARUL

Camera Deputaţilor, în calitate de camera decizională, a adoptat miercuri trei legi electorale – legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale, reexaminată la cererea preşedintelui, legea partidelor politice şi legea alegerilor locale.

Principala prevedere este alegerea primarilor într-un singur tur şi alegerea indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene.

“PNL a votat în favoarea tuturor legilor electorale. Ne păstrăm rezervele pentru alegerea primarilor într-un singur tur, preferinţă noastră a fost pentru alegerea în două tururi de scrutin, evaluând însă avantajele acestui proiect am considerat că merită un vot pentru pentru că reprezintă un pas înainte“, a declarat Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de elaborare a legilor electorale, la finalul votului pentru legea alegerilor locale.

  

Amintim că liberalii au încercat să treacă un amendament pentru alegerea primarilor în două tururi, însă acesta a fost respins de fiecare dată.

O altă modificare este faptul că cetăţenii UE pot fi aleşi primari.

Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale.

Textul noii legi a alegerilor locale mai prevede că, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi lista de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o lista de susţinători care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare.

La alegerile locale îşi pot exercită dreptul de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani şi numai în comună, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

sursa Hotnews.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

11 septembrie: Conferință de presă PNL Pașcani (VIDEO)

Redacția

PNL Pașcani își asumă sondajul apărut în presa județeană: Pintilie 46%, Pantazi 23%!

Răzvan Grecu

Propunerile PNL în completarea proiectelor prezentate de Dacian Cioloș prin Platforma România 100: MUNCĂ, FAMILIE ȘI PROTECȚIE SOCIALĂ

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site