RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Vânzătorii de vopsele de ouă toxice riscă amenzi de peste 1.000 de lei

Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) Nord-Est Iaşi susţin că nu vor putea să-i ajute pe consumatorii care achiziţionează vopsele industriale de la comercianţii ambulanţi, deoarece nu intră în categoria operatorilor economici.

„Recomandăm persoanelor să achiziţioneze vopsea de ouă doar de la punctele autorizate. Cei care cumpără acest produs de la comercianţii iliciţi, o fac pe riscul lor, iar în cazul în care apar probleme, noi nu-i putem ajuta. Instituţia noastră va putea interveni doar în cazul unor reclamaţii privind operatorii economici şi nu vom putea verifica situaţiile în care produsele sunt comercializate de persoane fizice, acest mod de comerţ, eventual ilicit, fiind de competenţa altor instituţii“, a declarat Marian Grigoraş, şeful CRPC Regiunea Nord-Est Iaşi. Totuşi, comisarii protecţiei consumatorilor vor verifica, în următoarele zile, alimentele specifice sărbătorilor pascale şi modul de comercializare a vopselei de ouă din punctele autorizate. Aspectele vizate de echipele de control privesc atât starea ambalajelor şi încadrarea în cantitatea netă declarată de producător, cât şi termenul de valabilitate şi încadrarea coloranţilor în lista celor admişi prin legislaţie ca fiind destinaţi utilizării în produse alimentare pentru consum uman. De asemenea, de săptămâna viitoare şi inspectorii DSVSA Iaşi vor începe verificările privitoare la produsele specifice sărbătorilor pascale. Reprezentanţii acestei instituţii pot însă să-i amendeze pe acei comercianţi ilegali care vând vopsele pentru ouă ce dăunează sănătăţii. „Aceste vopsele, fiind un produs industrial, făcut din materiale industriale, sunt toxice pentru organism. Pe cei pe care îi vom găsi comercializînd vopsele industriale drept vopsea de ouă îi vom sancţiona contravenţional. Zilele următoare vom organiza acţiuni de control prin pieţe, împreună cu poliţia locală, pentru a depista astfel de cazuri de comercianţi şi a-i trage la răspundere“, a declarat Mihai Şuşnea, doctor în cadrul DSVSA Iaşi. Amenzile pe care le riscă vânzătorii ambulanţi de vopsea de ouă depăşesc 1.000 de lei (RON).

Vopseaua de ouă poate crea probleme de sănătate

  

Specialiştii recomandă cumpărătorilor să achiziţioneze vopseaua pentru ouă alimentară, autorizată, care este sigilată şi etichetată, pentru a evita o eventuala vizită la medic.

„Cumpărătorii ar trebui să ţină cont de anumite aspecte atunci când achiziţionează vopseaua pentru ouă, întrucât există comercianţi în pieţe care vând vopsea tipografică. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple, întrucât această vopsea poate produce afecţiuni ale ficatului, chiar şi cancer. Chiar dacă coaja oului protejează, există posibilitatea ca vopseaua să pătrundă şi în interior“, spune unul din specialiştii Sanepidului.

Mai mult decât atât, specialiştii ne recomandă consumul redus de ouă, întrucât excesul poate duce la o creştere a colesterolului, indigestii şi colici biliare.

Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea probleme de sănătate. Chiar dacă e mai ieftină sau mai frumoasă, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive asupra sănătăţii, datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau tipografice pot pătrunde prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.

Alte riscuri sunt legate de vechimea şi de modul de conservare al ouălor. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş ca acestea să provină din surse sigure şi să fie proaspete.

sursa flacara iasului

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Salariul minim va urca la 1.450 de lei de la 1 februarie

Redacția

Toate obiectele din metale pretioase vor fi comercializate in Romania doar cu marca statului

Redacția

Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici. Beneficiul care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Redacția
Încarcă...