NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Vaccin obligatoriu la copiii de 6 ani, de negăsit la Iaşi încă din februarie

Acesta previne difteria, tetanosul, tusea convulsivă şi poliomielita. Medicii de familie ieşeni se plâng că un alt vaccin care lipseşte din cabinetele lor, încă din luna februarie a acestui an, este Tetraximul, care se face copiilor ce au împlinit vârsta de şase ani. 

Acesta se administrează împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive şi poliomielitei, iar medicii de familie spun că ultima dată când au avut în cabinete vaccinul tetravalent a fost în luna februarie a acestui an.

De atunci, majoritatea părinţilor care au copii de aceste vârste dau periodic telefoane la cabinetele medicilor pentru a afla dacă s-a rezolvat sau nu lipsa. „Problemele referitoare la vaccin nu sunt mici sincope, aşa cum se crede, ci este un chin mare pentru toată lumea. Am părinţi ai copiilor de şase ani care tot anul m-au întrebat dacă a ajuns sau nu vaccinul. Nici nu mai ştiu ce să le mai spun“, a precizat dr. Liliana Barbacariu, medic de familie.

  

Conform medicilor, copiii au totuşi un anumit grad de protecţie la bolile respective, deoarece acesta este un vaccin care se face şi la 2, 6 luni şi la 12 luni, iar cel care se face la vârsta de şase ani este un rapel care se administrează pentru a creşte imunitatea faţă de aceste boli. „Este de fapt un fel de reamintire pentru organism, un rapel pentru a creşte protecţia în comunitate. După cinci ani, protecţia faţă de tusea convulsivă, de exemplu, se reduce la jumătate, scade foarte mult, iar ca să poţi proteja copilul, trebuie să reaminteşti organismului că a fost imunizat“, a completat medicul.

Înainte ca vaccinarea să se facă doar la medicul de familie, acesta se făcea de către medicul şcolar, în cadrul cabinetelor şcolare. Pentru că din această cauză nu mai există campanii şcolare de vaccinare, medicul de familie este cel care trebuie să anunţe părinţii şi să solicite prezentarea acestora împreună cu copilul pentru vaccinare. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 

 

Advertisements

Related posts

MS: Personalul medical din centrele de vaccinare va fi plătit începând de săptămâna viitoare

Redacția

ANPC trage un semnal de alarmă cu privire la măști: În magazine au ajuns produse care nu sunt certificate

Redacția

Peste 300 de pacienți s-au prezentat la Spitalul Municipal de Urgența Pașcani în primele zile ale anului 2014

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site