RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Vaccin obligatoriu la copiii de 6 ani, de negăsit la Iaşi încă din februarie

Acesta previne difteria, tetanosul, tusea convulsivă şi poliomielita. Medicii de familie ieşeni se plâng că un alt vaccin care lipseşte din cabinetele lor, încă din luna februarie a acestui an, este Tetraximul, care se face copiilor ce au împlinit vârsta de şase ani. 

Acesta se administrează împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive şi poliomielitei, iar medicii de familie spun că ultima dată când au avut în cabinete vaccinul tetravalent a fost în luna februarie a acestui an.

De atunci, majoritatea părinţilor care au copii de aceste vârste dau periodic telefoane la cabinetele medicilor pentru a afla dacă s-a rezolvat sau nu lipsa. „Problemele referitoare la vaccin nu sunt mici sincope, aşa cum se crede, ci este un chin mare pentru toată lumea. Am părinţi ai copiilor de şase ani care tot anul m-au întrebat dacă a ajuns sau nu vaccinul. Nici nu mai ştiu ce să le mai spun“, a precizat dr. Liliana Barbacariu, medic de familie.

  

Conform medicilor, copiii au totuşi un anumit grad de protecţie la bolile respective, deoarece acesta este un vaccin care se face şi la 2, 6 luni şi la 12 luni, iar cel care se face la vârsta de şase ani este un rapel care se administrează pentru a creşte imunitatea faţă de aceste boli. „Este de fapt un fel de reamintire pentru organism, un rapel pentru a creşte protecţia în comunitate. După cinci ani, protecţia faţă de tusea convulsivă, de exemplu, se reduce la jumătate, scade foarte mult, iar ca să poţi proteja copilul, trebuie să reaminteşti organismului că a fost imunizat“, a completat medicul.

Advertisements

Înainte ca vaccinarea să se facă doar la medicul de familie, acesta se făcea de către medicul şcolar, în cadrul cabinetelor şcolare. Pentru că din această cauză nu mai există campanii şcolare de vaccinare, medicul de familie este cel care trebuie să anunţe părinţii şi să solicite prezentarea acestora împreună cu copilul pentru vaccinare. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Dezvăluiri din secția unde pacienții cu coronavirus sunt la limita dintre viață și moarte. Ce spune medicul care a fost martorul unor scene cutremurătoare

Redacția

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru avertizează: “Atenție mărită la salatele de icre și humus! Boala a provocat deja 9 decese

Redacția

Un bărbat din comuna Lespezi a fost plimbat 36 de ore între spitale! Radiografia unui sistem medical bolnav! Traseul neputinței

Redacția
Încarcă...