RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Urmări ale infecţiei SARS-CoV-2: ieșeni cu AVC, chiar cu modificări de comportament

După aproape jumătate de an de la debutul infecţiei în ţara noastră, medicii neurologi ieşeni trag primele concluzii, după ce au avut tot mai mulţi pacienţi.

Medicii neurologi ieşeni încep să identifice efectele pe care infecţia cu SARS-CoV-2 le are asupra pacienţilor care au trecut prin boală. Pe lângă manifestările neurologice pe care virusul le determină în perioada acută a bolii, cum ar fi pierderea gustului şi a mirosului, durerile de cap, stările de ameţeală sau slăbiciunile musculare, specialiştii observă problemele pe care virusul le cauzează şi ulterior.

„Pacienţii descriu în special tulburări cognitive, de memorie sau probleme de anxietate în urma unei infectări cu COVID-19, probleme care le pot afecta capacitatea de muncă şi de a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi. Însă experienţa pe care o avem cu această boală este destul de mică, nu cunoaştem posibilele complicaţii pe termen lung, iar asta vom afla probabil în următoarele luni sau chiar ani, când vom şti exact cum afectează virusul sistemul nervos central. În general sunt cazuri cu forme uşoare, mulţi se prezintă cu dureri de cap sau ameţeli. Pe lângă problemele respiratorii, cam 30% din pacienţii cu COVID au şi fenomene neurologice în urma bolii“, a explicat dr. Liliana Cucoş, medic primar neurolog la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Medicul a mai precizat că în ultimele luni au început ca la două-trei zile să apară la consultaţii câte un pacient cu astfel de probleme. Mai mult, medicii au remarcat şi cazuri de accidente vasculare cerebrale produse la pacienţi care au fost bolnavi de COVID, însă nu se cunoaşte dacă infecţia a fost principala cauză.

  

„Am avut cazuri de accidente vasculare cerebrale la persoane care aveau şi alte afecţiuni, este posibil ca statusul viral să fi fost declanşatorul. Deocamdată sunt presupuse teorii, nu ştim încă suficiente lucruri. Probabil că, pe viitor, pe baza unor studii făcute la nivel global, vom putea aprecia cât de frecvente sunt aceste complicaţii neurologice şi care este mecanismul prin care apar. Accidente vasculare cerebrale au existat dintotdeauna şi la tineri, şi la vârstnici, dar le-am întâlnit acum şi la pacienţii cu COVID. Totodată, am identificat şi cazuri de meningoencefalită sau de Sindrom Guillain-Barre, care este un răspuns imun la o infecţie“, a completat neurologul ieşean.

Problemele neurologice pe care COVID-19 le provoacă în rândul pacienţilor au fost identificate şi în urma unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie în luna iunie. Atunci cercetătorii spuneau că accidentele vasculare cerebrale sunt deja recunoscute drept o complicaţie provocată de infecţia cu COVID-19, alţi pacienţi prezentând stări de confuzie sau modificări ale comportamentului.

ziarul de iasi

Related posts

România ar putea depăși în octombrie cifra de 20.000 de noi cazuri de COVID pe zi

Redacția

9 lucruri de evitat înainte de culcare pentru a dormi bine

Redacția

BREAKING Vânzarea de energizante către minori e interzisă, legea a fost adoptată de Parlament / Amenzi de până la 30.000 de lei!

Redacția
Încarcă...