RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Unul dintre marile mistere ale Mitropoliei Moldovei. Moartea unui episcop anchetată după 60 de ani

Institutul de Investigare a Cri­melor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) demarează împreună cu Parchetul Militar o acţiune care încearcă să rezolve una dintre marile presupuse crime nerezolvate din Mitro­polia Moldovei şi Bucovinei.

 

  

Aceste instituţii vor începe, de marţi 25 septembrie, o acţiune de investigaţii arheologice, urmând să deshumeze rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop de Huşi, Gri­gorie Leu, care a murit în condiţii suspecte în martie 1949.

Această acţiune, conform reprezentanţilor IICCMER, vine după ce urmaşii fostului episcop şi reprezentanţii Episcopiei Huşilor au făcut soli­citări în acest sens, dorind aflarea circumstanţelor reale care au dus la moartea prelatului. Născut în 1881 la Ţuţucani, comuna Măluşteni, în Vaslui, Grigorie Leu a fost al doi­lea copil dintr-o familie de opt, tatăl său fiind preot.

În studiile sale a ajuns şi la Facultatea de Teologie din Kiev, iar în 1904 se hotărăşte să devină preot, fiind hirotonit în acelaşi an în satul Oancea, unde activa şi ca învăţător. El a slujit şi pe front, ca preot militar, odată cu intrarea României în Primul Răz­boi Mondial, în 1916, fiind avan­sat, pentru serviciul său, la gradul de căpitan şi decorat cu Coroana României.

După unirea Basarabiei cu România, a fost trimis pe malul drept al Prutului cu împuternicire guvernamentală pentru a face mun­că misionară, didactică şi căr­tu­rească, înfiinţând, printre altele, Se­minarul Teologic din oraşul Is­mail. În 1924 a fost avansat ca arhiereu, apoi arhimandrit, fiind uns vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei cu titulatura de Bo­toşăneanul.

Grigorie Leu are le­gături puternice şi cu Iaşul, fiind numit egumen al Mănăstirii „Sf. Spiridon“, dar mai apoi, după va­cantarea scaunului episcopal din Argeş, este ales în 1936 episcop ti­tular al acestei eparhii.

„Disputa intervenită între episcop şi Regele Carol al II-lea, care dorea transformarea Catedralei din Curtea de Argeş în necropolă regală şi scoaterea întregului ansamblu episcopal din circuitul patrimonial al Bisericii, va duce la situaţia în care Grigorie Leu a fost nevoit să aleagă între a renunţa la episcopat şi a se retrage la Mănăstirea Turnu sau numirea ca episcop la Huşi“, au precizat reprezentanţii IICCMER.

A devenit astfel pe 28 iulie episcop de Huşi, cel de-al 40-lea din istoria eparhiei, fiind un anticomunist convins, luând poziţii publice în acest sens după instalarea regimului.

„În august 1947 a fost acuzat public în Parlament că este un admirator al regimului an­tonescian, că a fost susţinător al războiului împotriva URSS, că nu s-a încadrat politic şi ideologic la cerinţele timpului şi că face opoziţie făţişă regimului fiind promonarhist şi reacţionar, pentru toate acestea cerându-se trimi­terea sa în judecata instanţelor civile şi bisericeşti“, au mai completat reprezentanţii IICCMER.

 articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Întâlnire cu producătorii agricoli din comuna Răchiteni

Teona Gherasim

Start de an școlar! Bucurie maximă în rândul elevior și cadrelor didactice! (Foto)

Marius Parteni

Moment artistic susținut de o tânără din Ucraina, în semn de mulțumire pentru comunitatea locală

Iulia Huțanu
Încarcă...