RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Unul din 3 români se simte nesigur în cartierul în care locuiește, iar traficul constituie o problemă pentru doi din 5 români

Mai mult de o treime dintre românii vârstnici și dintre cei cu venituri mici se simt nesiguri în cartier, se arată într-un raport de cercetare privind calitatea locuirii din România.

Traficul este cea mai importantă problemă privind mediul din vecinătatea locuinței, acesta constituind o problemă pentru doi din 5 români, mai arată documentul. România are un model de locuire caracterizat de schimbări reduse pe parcursul vieții. Rata mare a proprietății asupra locuinței este însoțită, însă, de o calitate slabă a locuirii: supraaglomerare, fond de locuințe deteriorat, o proporție semnificativă a populației supra-îndatorate cu cheltuieli de locuire. Condițiile de locuire inadecvată stagnează și nu înregistrează o îmbunătățire semnificativă, având peste 40% din populație care se confruntă cu cel puțin o problemă de locuire inadecvată.

  

Potrivit Eurostat, locuirea inadecvată este măsurată prin șase indicatori: 1. lipsa spațiului; 2. ferestre, uși sau podele putrede; 3. pereți sau acoperiș cu igrasie sau scurgeri (indicatori indirecți pentru sărăcie energetică, reflectă într-o oarecare măsură calitatea costrucției clădirii și a întreținerii ei); 4. Fără toaletă cu apă curentă în interiorul locuinței. 5. Lipsa unei băi sau a dușului. 6. Lipsa dotărilor (de încălzire sau răcire) pentru a menține o temperatură confortabilă în casă (indicator indirect de sărăcie energetică, reflectă probleme în capacitatea unei gospodării de a asigura cheltuielile necesare).

 Se știe deja, România e una din țările cu cea mai mare rată de deținere în proprietate a locuințelor individuale fără credit, cu 87%, în timp ce media europeană a deținerii în proprietate este de 56% din totalul de locuințe. Oficial, în România numărul locuințelor închiriate este foarte mic, reprezentând 2% din totalul formelor de locuire, însă acest procent nu reprezintă o măsură reală a închirierilor, practica închirierii informale, fără contract oficial, fiind foarte răspândită (în special în zonele urbane).

 Potrivit datelor centralizate de Eurostat, circa unul din doi români trăiește în locuințe supraaglomerate, ceea ce situează țara noastră pe primul loc în UE, la distanță de țările estice (Ungaria 40%, Polonia 40%, Bulgaria 42%, Croația 41%), cifra fiind de aproape 3 ori mai mare față de media UE (16,4%). 

Articol integral pe www.hotnews.ro

 

Related posts

Rata promovabilității examenului auto în municipiul Pașcani este extrem de scăzută. Instructorii se plâng de severitatea polițiștilor, în vreme ce elevii se duc din ce în ce mai puțin pregătiți

Teona Gherasim

“De ce iubești România?” Ce au răspuns tinerii din Paşcani!

Ema Roman

Bărbat din Hălăucești transportat la Spital după ce a căzut din picioare, în timp ce suda o poartă

Marius Parteni
Încarcă...