NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Un şef de direcție SRI avertizează: Grupări criminale, teroriste sau ţări ostile atacă infrastructurile critice din România

Grupări de criminalitate organizată, teroristă sau ţări ostile derulează atacuri, uneori concertate, asupra infrastructurilor critice din România sau statelor aliate, a declarat Adrian Părăluţă, şeful Direcţiei Generale de Analiză din cadrul SRI, în cadrul unei dezbateri. El a subliniat că agresivitatea operaţiunilor de acest fel a fost fără precedent.

“Ultimii ani au marcat debutul unei perioade complicate, în care UE s-a confruntat cu provocări la adresa coeziunii şi stabilităţii statelor membre, iar NATO, pe alocuri, cu o retorică agresivă. România a întâmpinat, la rândul său, situaţii complicate în gestionarea principalelor probleme de securitate”, a subliniat Părăluţă, în cadrul conferinţei Monitorului Apărării și Securității “Cum răspundem la crizele de securitate naţională?”.

Referindu-se la principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale, acesta a subliniat că securitatea cibernetică este una dintre principalele preocupări ale SRI: “În prezent, grupări de criminalitate organizată, teroristă sau chiar ţări ostile derulează atacuri, uneori concertate, asupra infrastructurilor critice din România sau statelor aliate, agresivitatea operaţiunilor fiind fără precedent”, a precizat colonelul Părăluţă, citat de Mediafax.

“În ultimii ani, atacatorii cibernetici au exploatat vulnerabilităţile sistemului work from home (n.n. telemuncă), aplicat entităţilor publice sau private, în context pandemic. În acelaşi scop, au speculat vulnerabilităţile echipamentelor şi soluţiilor software ale ţintelor, lipsa unor politici de securitate cibernetică ale sistemelor informatice şi cultura de securitate redusă a utilizatorilor”, a punctat Părăluță.

Advertisements
  

De asemenea, spune el, România “traversează o perioadă în care propaganda anti-Occidentală şi anti-Europeană îmbracă forme mai mult sau mai puţin subtile”.

Adrian Părăluţă: Deşi nu există riscul unui atac terorist iminent, se menţine ameninţarea la adresa României

Nici ameninţarea teroristă nu este departe de preocupările SRI, astfel că Adrian Părăluţă a subliniat că: “Potrivit evaluării noastre, deşi nu există riscul unui atac terorist iminent, se menţine ameninţarea la adresa României. Nu constituim o ţintă directă şi explicită a unor organizaţii teroriste, dar putem fi oricând o ţintă de oportunitate”.

De asemenea, pe lângă riscul radicalizării, care a cunoscut un trend ascendent în ultimii ani, în special în rândul persoanelor recent sosite în ţară din ţări afectate de terorism şi al cetăţenilor români convertiţi la islam, colonelul Părăluţă a subliniat că România rămâne în atenţia locuitorilor ţărilor afectate de terorism drept ţară de tranzit sau refugiu.

“Din fericire, ţara noastră nu a înregistrat cazuistică de tip Foreign Terrorist Fighters, dar au fost identificate situaţii în care indivizi proveniţi din state europene au tranzitat teritoriul naţional cu destinaţia Siria sau Irak, iar, în ultima perioadă, observăm parcurgerea traseului invers”, a spus el.

Reţelele criminale investesc profituri ilicite pentru a-şi asigura suport în rândul funcţionarilor publici şi încearcă să influenţeze actul decizional. De asemenea, exploatarea vulnerabilităţilor în securizarea frontierelor non-UE a făcut şi face posibilă continuarea operaţiunilor de contrabandă şi trafic de droguri”, a menţionat colonelul Părăluţă.

Advertisements

Potrivit acestuia, în ciuda restricţiilor din ultima perioadă, entităţi interesate, inclusiv statale, au continuat eforturile de dezvoltare clandestină a programelor ce vizează dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi vectori purtători sau transferuri de expertiză şi tehnologii. “România este o zonă de interes pentru achiziţii de armament sau o zonă de tranzit”, a menţionat acesta.

digi24

Advertisements
Advertisements

Related posts

Avocaţii condamnaţi la închisoare cel puţin un an pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, nedemni pentru profesie

Redacția

Senat: Proiectul privind prelungirea mandatelor aleşilor locali, adoptat

Redacția

Regizorul și activistul maghiar Árpád Schilling, mesaj pentru unguri: ”Să fie în sfârșit clar pentru toată lumea cum gândesc ungurii/ Fiecare alegător Orban, cu excepția celor care se trezesc acum, este nazist. NAZIST! Mai mult!! NAAA-ZIIIST!”

Redacția
Încarcă...