NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un medic din Pașcani în topul decontărilor pe cabinete de medici de familie

În Top 10 pe ultimele şase luni ale anului trecut, în materie de deconturi pentru medicii de familie la Casa Asigurărilor de Sănătate, rămân aceleaşi nume. Doar ordinea variază uneori, de la o lună la alta. De altfel, o privire aruncată pe situaţia deconturilor din anii trecuţi arată că acest top nu s-a modificat din punct de vedere al beneficiarilor, ci doar au fost adăugate zerouri la capitolul deconturi. O creştere substanţială a apărut în luna iulie, când valoarea unui punct per capita a crescut la 7,87 lei, iar cea per serviciu la 3,67 de lei, adică după aplicarea unei majorări cu 30%.

 Potrivit ultimei liste a decontărilor declarate de CJAS, repectiv octombrie 2019, primul în topul veniturilor obţinute se află medicul Mihai Meluzin Iordache. Acesta are un cabinet de medicină de familie într-una din zonele aflate în plină dezvoltare a Iaşului, Lunca Cetăţuii. Medicul susţine că profitul obţinut din meseria pe care o prestează a crescut o dată cu populaţia din zonă, mai exact cu numărul de persoane înscrise pe listă. „Cred că succesul meu se datorează faptului că am cabinet într-o zonă aflată în plină dezvoltare. Populaţia este tânără. După ce plătesc cheltuielile, am un anumit profit. Dar este păcat pentru că nu ni se decontează decât 28 de consultaţii deşi noi avem peste 60 de consultaţii pe zi. Dar nu îi pot lăsa pe oameni pe mâine. Îi consult“, a precizat medicul Mihai Iordache. 

Mai mult decât un chirurg cu vechime 

Teoretic, pragul cabinetului medicului Mihai Iordache ar putea fi trecut lunar de peste 3.800 de cetăţeni. Lista este suficient de stufoasă pentru ca medicul să ridice de la CJAS aproape 19.000 de lei, la care se adaugă şi deconturile per serviciu care înseamnă alţi peste 20.000 de lei lunar. În luna octombrie, CJAS i-a decontat medicului Iordache 39.840 de lei. Pe lângă chirie, medicul mai are grija altor patru angajaţi pentru care plăteşte asigurările de sănătate, sociale, impozit. Potrivit contractului, medicul de familie lucrează pe zi şapte ore la cabinet la care se adaugă două ore de consultaţii la domiciliul pacienţilor. În aceste condiţii, medicul Mihai Iordache acordă teoretic aproximativ 3 minute fiecărui pacient din listă. Un avantaj financiar pentru unii medici de familie este şi contractual cu centrele de permanenţă. Mihai Iordache este medic la centrul de permanenţă la care sunt arodate comunele Ciurea, Mogoşeşti, Grajduri şi Scânteia. Acest lucru, doar pe luna octombrie a anului trecut, i-a adus un plus la venituri de peste 12.000 de lei. Trăgând linia, după 20 de zile lucrătoare, Mihai Iordache a primit deconturi în valoare de peste 50.000 de lei. Mai mult decât nume cunoscute din sistemul sanitar, venituri de 5.000-6.000 de euro pe lună. Cât despre directorii medicali sau managerii spitalelor, Mihai Meluziu Iordache îi depăşeşte clar la capitolul câştiguri.

Cunoştinţe vechi în top

Medicul de la Lunca Cetăţuii a surclasat-o însă pe cea care ani la rând a ocupat prima poziţie în topul deconturilor la CJAS, Camelia Răcilă de la Paşcani. Aceasta în luna octombrie 2019, a decontat pentru 3.300 de pacienţi aflaţi pe listă 18.229 de lei la care se adaugă deconturile pentru servicii, respectiv peste 20.989 lei. „Am aproape 15 ani de când am cei mai mulţi pacienţi din judeţul Iaşi, astfel că sunt, de cele mai multe ori, cap de listă la decontări. Cu toate astea, din aceşti bani sunt plătiţi toţi membrii cabinetului, plus datorii şi impozite. Este nevoie de salarii motivante, deşi cele de acum sunt mici, ca să nu plece tocmai oamenii care cunosc problemele cabinetului. Nu ştiu dacă, mai ales acum, raportându-ne la colegii specialişti, rămânem cu jumătate din bani pe care îi primim. Şi aşa, eu sunt o excepţie, pentru majoritatea colegilor mei cu 1.800-1.500 de pacienţi suma este şi mai mică“, declara dr. Camelia Răcilă, medic de familie în Paşcani, în urmă urmă cu un an reporterilor „Ziarului de Iaşi“.

Camelia Răcilă este urmată de Gina Janina Vornicu, medic de familie la polul sărăciei, comuna Lungani, comuna şi cu cei mai mulţi nesiguraţi. Aceasta a primit pentru o lună pe lista de pacienţi peste 18.000 de lei, iar pentru serviciile medicale alţi peste 18.500 de lei. Imediat lângă podium s-ar afla după deconturile pe octombrie medicii de familie din Iaşi Camelia Gabriela Untu şi Vasile Silviu Bălaşcu şi medicul Elena Crăcană din Schitu Duca, fiecare decontând peste 35.000 de lei. Medicina de familie este însă o meserie bănoasă şi dacă se practică în familie. De exemplu, Liliana şi Armand Danieliuc, medici din Iaşi au fiecare cabinetul şi lista lui de pacienţi. Fapt pentru care fiecare dintre cei doi decontează lunar de la CJAS peste 33.000 de lei.

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Gheorghe Flutur, Președintele CJ Suceava, testat și găsit pozitiv cu COVID-19. Acesta se afla în autoizolare și cel mai probabil va ajunge azi în Iași

Redacția

Numărul deceselor înregistrate din cauza gripei a ajuns la 81

Redacția

BUSUIOCUL combate stările de TRISTEȚE, PLICTISEALĂ, DEPRESIE, și reduce riscul unui ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Redacția
Încarcă...