NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Un bărbat din Hălăucești este sechestrat cu familia în România din cauza unor acte. „Greşeala a plecat de la ei”

Ieşeni, aveţi grijă la datele actelor emise în străinătate! O familie din Iaşi plânge în pumni, că nu se mai poate întoarce în Franţa decât dacă îşi lasă copilul în România. 

O mică neconcordanţă în actele eliberate de autorităţile franceze îi face să aştepte săptămâni întregi în România. Mai exact, Remus Lucian Moca stă de aproape două luni în localitatea Hălăuceşti şi nu se poate întoarce în Franţa cu copilul deoarece autorităţile ieşene nu pot elibera certificat de naştere copilului născut în Franţa. Mama acestuia este din Republica Dominicană, iar copilul a fost născut în Franţa şi adus în România pe 1 septembrie. El nu poate părăsi România, iar familia nu vrea să plece fără el, aşa că îndură foamea şi frigul într-o casă aflată în construcţie din Hălăuceşti, aşteptând o rezolvare a situaţiei cumplite. 

Remus Lucian Moca s-a că­sătorit în urmă cu un an de zile, în Franţa, cu o tânără din Republica Dominicană, amândoi locuind legal acolo. După căsătorie, tânăra nu şi-a schimbat imediat paşaportul, apoi a apărut un copil, un băiat mulatru, pe care părinţii l-au botezat Noah. În documentul de naştere al copilului, emis de autorităţăile franceze, a fost trecut astfel numele de domnişoară al mamei, deoarece aceasta nu îşi schimbase paşaportul, cu noul nume rezultat în urma căsătoriei. Aşa că bebeluşului i-a fost trecut în acte vechiul nume al femeii, conform paşaportului.

 

Familia a venit apoi în România, la adresa de domiciliu a bărbatului, şi a demarat procedurile pentru certificatul de naştere al copilului. Aici însă, autorităţile l-au trimis pe toate drumurile, şi şi-au cheltuit toţi banii. Neavând o locuinţă, ei au spus că locuiesc în casa unui unchi care se află în construcţie. „Acum mergem la magazin să cumpăr nişte lapte la copil. Am venit în România ca să facem copilului certificatul de naştere şi paşaportul. Noi avem toate actele în regulă, avem certificatul de naştere al băiatului, dar problema este că numele copilului este al mamei de domnişoară. Cei de la Evidenţa Populaţiei au spus că numele trebuie să fie cu numele de doamnă, adică schimbat, după căsătorie. Problema este că noi, atunci când am dorit să mergem la primărie în Fran­ţa, să schimbăm certificatul de naştere conform paşaportului, au spus că la ei nu se face aşa. Cei de la primăria din Hălăuceşti nu vor să-mi elibereze certifica­tul de naştere al copilului deoa­rece datele nu corespund cu pa­şa­portul mamei. Certificatul de naştere, în Franţa, se face după cele ale părinţilor. Nu se poate schimba asta decât prin tribunale. Ne-au blocat, nu mai ştim ce să facem. Avem certificatul de căsătorie românesc, ni l-au dat. În ăsta spune şi de numele de domnişoară al ma­mei, şi actual. Deci ea este ma­ma. Stăm în Hălăuceşti de o lună jumătate, aşteptăm să ne fie soluţionată problema. în acest timp am pierdut serviciul din Franţa, avem de plătit chirie în Franţa, curentul, apa. Mama copilului studiază. De asemenea, pentru permisul de muncă din Franţa trebuie să facă nişte cursuri de calificare, practică la spitale“, a spus bărbatul. 

Remus Lucian a precizat că a stat mulţi ani în Spania, iar de acolo a mers în Franţa, unde şi-a cunoscut viitoarea soţie. „În Franţa suntem de un an de zile, iar înainte de asta am fost în Spa­nia. În Franţa mi-am întâl­nit soţia. Ea făcea un master în arhitectură, şi ne-am întâlnit. Aici am făcut un copil, are vâr­sta de opt luni. Nu putem ieşi din ţară deoarece copilul nu are do­cu­ment de identitate. În Româ­nia l-am adus cu un permis eli­berat de consulatul român din Franţa. Am înaintat documentaţia la Evidenţa Polulaţiei şi acum aşteptăm ca reprezentanţii consulatului să ia legătura cu cei de la Iaşi pentru a-i convinge că legislaţia din Franţa este alta şi să se convingă din acte că soţia mea este mama copilului. Aici, la Hălăuceşti, stăm într-o casă aflată în construcţie, a venit frigul, nu avem apă şi căldură, şi am terminat şi banii. Aşteptăm de pe 1 septembrie. Am cheltuit 2.000 de euro numai din traduceri. Aseară a fost minus un grad. Avem un calorifer cu ulei. Stăm la un unchi, care are casa în construcţie. El locuieşte în altă parte, este pastor. Tatăl meu şi mama mea sunt în Spania“, se plânge bărbatul.

Ce spune Primăria

Reprezentanţii Primăriei Hălă­u­ceşti le-au spus jurnaliştilor „Zi­arului de Iaşi“ că cei de la Evi­denţa Populaţiei au refuzat să îşi dea acordul pentru eliberarea certificatului de naştere, iar părinţii trebuie să se întoarcă în Franţa fără copil, şi să-şi clarifice problema. Cu alte cuvinte, familia trebuie să se întoarcă în Franţa şi autorităţile de acolo trebuie să-i treacă în rubrica actului copilului noul nume al mamei, rezultat în urma căsătoriei, apoi să se în­toarcă în ţară pentru a ridica certificatul de naştere românesc şi apoi paşaportul. „El este căsătorit în Franţa, şi soţia a născut acolo un copil. Ea este din Republica Dominicană. Ei s-au căsătorit în 2015, însă i s-au adăugat la numele ei nou, conform tradiţiei de acolo, două litere, DeMoca. Ea nu şi-a schim­bat însă atunci paşaportul. Ea a născut copilul, şi apoi a schimbat paşaportul. În prezent, i-am trimis dosarul la Evidenţa Populaţiei, care i-a răs­puns ne­gativ. Eu eliberez cetificatul de naştere doar cu aprobarea primarului şi a celor de la Evidenţa Populaţiei. Ea şi-a schimbat pa­şaportul după ce a născut co­pilul, deşi trebuia imediat după căsătorie. La noi, termenul este de 15 zile. Este o neconcordanţă: în actul de naş­tere al copilului apare nu­mele de domnişoară al mamei, iar după ce şi-a schimbat pa­şaportul, în acesta apare cu un alt nume, DeMoca, preluat în urma că­sătoriei. Ei trebuie să corecteze actul copilului din Franţa. Aşa că nu-i pot da copilului cerificat de naştere românesc. Greşeala a plecat de la ei“, a precizat Iulian Andrieş, secretarul comunei Hă­lăuceşti. Între timp, familia stă disperată, în frig, fără bani, aş­teptând o minune de la birocraţie.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Județul Iaşi se situează pe primul loc pe ţară în ceea ce privesc înmatriculările şi numărul persoanelor examinate în vederea obţinerii permisului auto

Redacția

Bărbat din Brăila, cu interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu, depistat în gara Pașcani

Redacția

VIDEO: Povestea îngrozitoare a copilului care a murit căzând de pe un podeț

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site