RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Turnul Eiffel, simbolul Parisului, a fost construit cu oţel românesc şi cu ajutorul unei tehnologii revoluţionare a unui inginer român

Turnul Eiffel, unul dintre simbolurile Parisului, a fost contruit după o tehnologie revoluţionară în secolul al XIX lea, inventată de inginerul român Gheorghe Pănculescu. Se presupune că oţelul din care a fost ridicat turnul a fost adus tot din România.

  

Probabil cel mai cunoscut simbol al Franţei este Turnul Eiffel. Acesta este o construcţie pe trei etaje, realizată din oţel, şi atrage anual 5,5 milioane vizitatori. Are o înălţime de 300 de metri, care variază în funcţie de condiţiile atmosferice. Variaţiile sunt cauzate de contracţia sau dilatarea aliajului metalic. Acest simbol al Franţei a fost construit în perioada 1887-1889, fiind inaugurat la 31 martie 1889, cu prilejul centenarului Revoluţiei Franceze.

Turnul a fost opera, după cum sugerează şi numele, companiei franceze de construcţii, condusă de renumitul inginer Gustave Eiffel. La proiet au lucrat pe lângă Gustave Eiffel şi arhitecţii Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre. Deşi are 10.000 de tone şi a fost nevoie de peste 18.000 de piese de oţel, turnul a fost terminat în doar doi ani de zile şi pentru perioada respectivă, cu minimum de muncitori morţi în timpul lucrărilor.

Mai precis a murit un singur muncitor, la ansamblarea liftului, pe atunci acţionat de un sistem hidraulic. Ceea ce puţini ştiu este că siguranţa construcţiei turnului dar şi posibilitatea de a ridica o astfel de structură foarte grea într-un timp record şi fără să se prăbuşească se datorează unui inginer român. Se numea Gheorghe Pănculescu.

Însuşi Gustave Eiffel a recunoscut că ridicarea turnului a fost posibilă datorită unei invenţii inginereşti a lui Pănculescu.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

10 lucruri pe care femeile le urăsc la bărbaţi

Redacția

Elevii de clasa a V-a ar putea avea mai puține ore de română

Redacția

Locul din România unde oamenii ştiu cu 4 zile înainte cum va fi vremea. Care e explicaţia fenomenului

Redacția
Încarcă...