NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Tratamentul unui pacient cu COVID-19 la Iași a ajuns și la suma de 5.000 de euro! De la începutul pandemiei de coronavirus s-au cheltuit la Iași peste 500.000 de euro

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, tratamentul unui pacient diagnosticat cu COVID-19 poate costa și 5.000 de euro. Suma minimă care se cheltuie pentru un pacient bolnav de COVID-19 la Iași este de 500 de euro.

Mult mai mari sunt costurile în cazul pacienților bolnavi de coronovirus și care necesită internare la secțiile ATI. Astfel, pentru fiecare pacient diagnosticat cu COVID-19 de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se cheltuiesc aproximativ 5.000 de euro. În suma totală cheltuită pentru un pacient diagnosticat cu COVID-19 intră îngrijirile medicale, hrana, injecțiile și antibioterapia, tratament extrem de costisitor. În medie, un pacient care se internează în secția de Terapie Intensivă petrece între 7 și 10 zile, în funcție de gravitatea bolii. Pentru pacienții cu forme ușoare ale bolii, dar și cei asimptomatici, costul tratamentului împotriva COVID-19 este de aproximativ 500 de euro și se poate modifica în funcție de perioada de spitalizare a acestuia.

Între 15 martie și 15 iunie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași s-au făcut 1.221 de internări. Dintre acestea, 882 de pacienți au fost diagnosticați cu COVID-19, iar restul au fost pacienți suspecți, dar și cu alte boli infecțioase.

„De pe data de 15 martie și până pe 15 iunie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 882 de pacienți au fost confirmați cu COVID-19. Costul tratamentului unui pacient diagnosticat cu COVID-19 diferă în funcție de gravitatea bolii. La pacienții care se află în secția de Anestezie și Terapie Intensivă costul tratamentului poate ajunge și la 5.000 de euro. Aici intră serviciile de îngrijire a pacientului cu COVID-19 în stare gravă, tratamentul, hrana, injecțiile, dar și antibioterapia, un tratament extrem de scump. În ceea ce privește pacienții cu COVID-19 asimptomatici și cei care suferă de forme ușoare ale bolii se cheltuiesc în medie 500 de euro”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale.

De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași s-au cheltuit de 100 ori mai mulți bani pe materialele de protecție decât în anii precedenți. Managerul unității medicale, prof. dr. Carmen Dorobăț, spune că noile materialele de protecție necesare în tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 sunt extrem de costisitoare.

„În perioada 15 martie- 15 iunie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași s-au chetuit pe materiale de protecție 1,78 milioane de lei. Toată această sumă a fost destinată COVID-19. Suma cheltuită în aceste luni este de aproape 100 de ori mai mare decât cea cheltuită în aceeași perioadă de anul trecut”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Anul acesta, odată cu venirea pandemiei de coronavirus, unitatea medicală a fost nevoită să achiziționeze costume de protecție speciale. Pe lângă mănuși chirurgicale și măști de protecție care erau utilizate în mod normal, s-au mai achiziționat combinezoane, dezinfectante și alte materiale de dezinfecție.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este ocupat aproape la capacitate maximă. În weekend, așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, adresabilitatea a crescut considerabil. Au fost înregistrate în numai două zile 50 de cazuri noi cu pacienți infectați cu COVID-19. La secția de Anestezie și Terapie Intensivă mai sunt 3 locuri libere din 9, iar în saloane mai sunt doar 12 locuri libere din 200. Practic, în numai câteva zile, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a cheltuit pentru tratamentul celor 6 pacienți de la ATI aflați în stare gravă aproximativ 30.000 de euro.

În ceea ce privește pacienții cu COVID-19 internați fără complicații în spital, în aproximativ două săptămâni, perioada medie de internare, s-au cheltuit 95.000 de euro. Dacă luăm în calcul suma minimă de 500 de euro cheltuită pentru un pacient bolnav de COVID-19 la Iași, rezultă că cei 882 de pacienți diagnosticați cu coronavirus au consumat aproximativ 500.000 de euro.
Banii cheltuiți în această perioadă pentru servicii medicale au fost acoperiți de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Iași, prin decontarea de servicii medicale, din sponsorizări și din contribuțiile Consiliului Județean Iași în modernizarea stației de oxigen și dotarea cu aparatură medicală.

BZI

Advertisements

Related posts

Cum prevenim gripa sezonieră? Recomandările doctorului Viorel Pâslaru

Irina Gherasim

Un vaccin împotriva COVID-19 realizat în Australia, în prima fază de testare pe subiecţi umani

Redacția

Explozie la un cazan de țuică. Un bărbat din Topile a ajuns cu arsuri la spital

Ema Roman
Încarcă...