RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Sezonul căpușelor. O simplă înţepătură poate provoca afecţiuni grave, precum boala Lyme

Primăvara ne îndeamnă să ieşim la iarbă verde. Însă o plimbare în natură aduce cu ea şi pericole. Este sezonul căpuşelor, iar o simplă înţepătură poate provoca afecţiuni grave, precum boala Lyme. Deja, în Argeş, 20 de oameni au fost înţepaţi. Iar în Cluj-Napoca începe dezisecţia, după ce, la cabinetele veterinare s-au prezentat tot mai multe animale muşcate. 

Odată cu sosirea primăverii au apărut și capusele. Iar înţepăturile lor au fost deja simţite şi de oameni şi de animale.

Medic veterinarLa băiţă am descoperit că are o căpuşă la nivelul urechii interne. Teoretic băgăm penseta sub căpuşă la bază, se învârte uite aşa şi a ieşit.

În majoritatea cazurilor, muşcătura de căpuşă este inofensivă, dar sunt şi cazuri când pot apărea reacţii alergice.

  

La nivelul județului Cluj au apărut şi primii oameni înţepaţi de căpuşe. Cel mai mare pericol în astfel de cazuri este transmiterea bolii Lyme, care poate duce la paralizie. Simptomele precum febra, roşeaţa pielii sau durerile de cap după o astfel de înţepătură ar trebui să ne trimită imediat la medic.

Ioan Mureșan, medic de familie:Am avut vreo 3,4 cazuri de pacienți care locuiesc în mediul rural, zona Huedinului, zona Ciucea, cu munte, cu păduri, cu umbre.

În Cluj Napoca s-au luat deja primele măsuri de combatere a căpuşelor.

Șurubaru Gheorghe, administrator public al municipiul Cluj Napoca: Vom începe acțiunea de dezinsecție și delarvizare la nivelul municipiului. Inițial acțiunea era programată să înceapă pe 4 mai, dar din cauza condițiilor meteo a fost amânată.

În judeţul Argeş, din martie până în prezent, 20 de pacienţi au ajuns la spital după ce au fost înţepaţi. Iar în Bihor au fost trei astfel de cazuri, fără să fie nevoie de internare.

observator

Related posts

Orban: Nunțile, botezurile și transportul public, cei mai mari factori de risc pentru infectarea cu COVID

Redacția

Caz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în spital de trei ani şi îi tratează ca la privat

Redacția

Rujeola e de 10-18 ori mai contagioasă decât COVID-19. Interviu cu medicul care și-a vaccinat toți copiii din listă și nu a mai avut niciun pacient cu rujeolă de acum 17 ani

Redacția
Încarcă...