Cel mai probabil, de multe ori ni s-a întâmplat să avem poftă de o mâncare cu cartofi dar să constatăm cu surpriză că unii dintre cartofii din cămară s-au înverzit. În acest caz, sunt cartofii verzi buni de mâncat?
Atunci când ținem cartofii într-un loc călduros, tuberculii simt că ar putea să se afle într-un mediu potrivit pentru creștere și să se pregătească de încolțire.
Astfel, producția de clorofilă crește, fapt pentru care parte din coaja cartofului capătă o culoare verzuie. Deși clorofila este o substanță chimică inofensivă, prezența sa în cartofi indică faptul că tuberculii și-au crescut producția de clicoalcaloizi (sau solanină).
Substanțe care modifică sistemul nervos
Solanina protejează cartofii și alte plante din familia Solanaceae de erbivori și alte animale în căutare de hrană. Solanina este considerată o neurotoxină, iar atunci când este consumată de oameni poate cauza amețeală, durere de cap și alte probleme neurologice grave. În unele cazuri, dacă este consumată o cantitate mare. solanina poate duce la moarte.
Neurotoxinele sunt substanțe care modifică structura sau funcțiile sistemului nervos. Mai bine de 1.000 de substanțe chimice sunt recunoscute pentru efectele neurotoxice asupra animalelor.
» Citește continuarea pe pagina autorului