Trei sferturi din capacitatea de import de gaze naturale lichefiate (GNL) din UE riscă să devină neutilizabile în următorii șase ani, susțin specialiștii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEAF). Potrivit acestora, în ultimii ani, s-au construit prea multe terminale de gaze lichefiate, în condițiile în care cererea de gaze tot scade.
În aceste condiții, au ajuns sub semnul întrebării noi investiții, inclusiv în terminalele din Grecia pe care se baza inclusiv România pentru importurile de gaze pe Coridorul Vertical.
Cererea de gaze va scădea cu încă 37%
Terminalele de import de GNL din Uniunea Europeană sunt mai puțin utilizate, deoarece cererea de gaze continuă să scadă pe tot continentul, se arată într-o analiză a Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEAF).
După ce a scăzut la un minim din ultimii 10 ani în 2023, consumul de gaz al Europei s-a redus cu 5,4% în primul semestru din 2024. La nivelul UE, scăderea a fost cu 3%.
În acest context, importurile de gaze lichefiate au scăzut cu 20% în Europa și cu 11% în UE, în primul semestru al 2024. Probabil că Europa a depășit deja vârful consumului de gaze lichefiate,
» Citește continuarea pe pagina autorului