RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Talibanii revin la putere în Afganistan: Cine sunt principalii lideri ai mișcării?

Misterele mişcării talibane, care revine la putere în Afganistan după ce a preluat în câteva zile controlul asupra celei mai mari părţi a ţării, sunt înconjurate de secrete, aşa cum era când conduceau ţara, între 1996 şi 2001. Le Libre Belgique a realizat scurtă prezentare a principalilor lideri ai acestui grup islamic radical, scrie Rador.

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem

Molahul Haibatullah Akhundzada a fost numit în fruntea talibanilor în mai 2016 într-o rapidă tranziţie a puterii, la câteva zile după moartea predecesorului său, Mansour, ucis de o dronă americană în Pakistan.

Înainte să fie numit, se ştiau puţine lucruri despre Akhundzada, până atunci mai versat în chestiuni judiciare şi religioase decât în arta militară. Deşi acest erudit se bucura de o mare influenţă în cadrul insurecţiei al cărei sistem judiciar îl conducea, unii analişti estimau că rolul lui în fruntea mişcării ar fi mult simbolic decât operaţional.

  

Fiul unui teolog, originar din Kandahar, inima ţinutului pashtun din sudul Afganistanului şi leagăn al talibanilor, Akhundzada a obţinut repede un angajament de loialitate din partea lui Ayman al-Zawahiri, şeful Al-Qaida.

Egipteanul l-a numit “emirul credincioşilor”, o denumire care i-a permis să-şi stabilizeze credibilitatea în universul jihadist.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Atacantul brazilian Raphinha ar putea lipsi de pe banca Barcelonei peste o lună după ce s-a accidentat la coapsa dreaptă

Redacția

Cea mai epuizantă cursă de alergare din lume. Doar 17 oameni au terminat-o în 37 de ani: “Încă mai am coșmaruri”

Redacția

Concluziile lui Iohannis după Consiliul European. Ce soluții au fost găsite pe marile dosare

Redacția
Încarcă...