NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Tabla de scris şi manualele clasice ar putea deveni piese de muzeu. Şcoala trece pe tabletă

În următorii ani, manualele şcolare se vor reinventa. Deşi nu se gândeşte încă la renunţarea la forma tipărită, conducerea Ministerului Educaţiei a anunţat introducerea variantelor digitale. Din 2013-2014, doar pentru elevii din clasele întâi. Pe parcurs, pentru toţi colegii acestora.

Mai exact, ideea ar fi ca fiecare lecţie să se poată descărca de pe site-ul ministerului, direct pe calculatoare sau tablete. Manualele digitale vor conţine, pe lângă paginile de carte, exerciţii interactive, jocuri, animaţii, filme, simulări. Pe marginea lecţiilor se vor putea lua şi notiţe sau se vor face teme – la fel de virtuale. „Vom avea atât cărţi în format pdf, cât şi aplicaţii multimedia. Studiile au arătat că elevii învaţă mai rapid atunci când se folosesc instrumentele digitale. Atunci când copiii văd într-un film cum funcţionează sistemul solar, înţeleg mai uşor lecţia decât atunci când privesc o poză dintr-o carte”, a explicat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

E-book-uri în şcoli

  

Şcoala nu poate rămâne ancorată în trecut şi în clasic, iar cu această variantă sunt de acord şi şefii din educaţia ieşeană. De aceea, încă din momentul în care se discuta despre introducerea e-book-urilor în şcoli, aceştia au trecut peste rezervele ce ţin de latura financiară şi de cele specifice unor filologi şi au aprobat intrarea în epoca digitală. „Conceptul este foarte generos, înseamnă a avansa, a face parte din secolul XXI, a realiza că lumea virtuală poate să ofere şi beneficii în relaţie cu educaţia fundamentală, cu desfăşurarea procesului educativ. Elevii mai mari pot face cu rapiditate analize, comparaţii, confruntări, în aşa fel încât să realizeze eseuri, cercetări, lucrări de calitate”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Ghiozdanul e prea greu

Dorinţa digitalizării informaţiilor educaţionale vine şi pentru a uşura ghiozdanul elevilor care – cel puţin în şcoala primară şi în gimnaziu – poartă în spate greutăţi mult peste limita admisă. „Din acest punct de vedere, manualele cântăresc cel mai puţin. Pentru că la ele se adaugă, zilnic, măcar două caiete studenţeşti, alte caiete şi culegeri”, s-a plâns mama unui copil din clasa a IV-a, de la o şcoală generală cu ştaif.
Digitalizarea educaţiei va începe, însă, de la mic la mare, iar primii luaţi în vizor sunt copiii de şapte ani. Teoretic, până la finalul lui decembrie 2013, aceştia ar trebui să aibă acces la manualele digitale pentru obiectele comunicare în limba română, comunicare în limba maternă, matematică şi explorarea mediului. În următorii cinci ani, tot sistemul de învăţământ preuniversitar ar trebui digitalizat. Asta, dacă între timp nu se vor mai schimba câţiva miniştri ai educaţiei şi câteva idei.

sursa evenimentul de iasi

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Mesajul Inspectorului Școlar General din Iași la început de an școlar

Redacția

Trei elevi care au vrut să copieze la Evaluarea Națională, dați afară din examen

Redacția

Târg cu vânzare la Liceul teoretic „Miron Costin” înaintea sărbătorilor de iarnă

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site