NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Sute de enoriași au participat la Slujba Bobotezei oficiată în Bisericile din Protopopiatul Pașcani

Credincioşii ortodocşi din Protopopiatul Pașcani au participat astăzi la Slujba de Bobotează oficiată în toate lăcașurile de cult.

La final, preoţii au oficiat slujba Sfinţirii celei Mari a apei sau Agheasma Mare, care a fost apoi împărțită credincioşilor. Au marcat astfel  momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în Iordan de Sfântul Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care și sculptarea crucii din gheață. De peste 150 de ani, în perioada Bobotezei, în fiecare lăcaș de cult din Biserica Ortodoxă Română sunt ridicate cruci din gheață. La Pașcani sunt făcute din blocuri de gheață tăiate din iazuri din zonă, apoi transformate în formă de cruce după niște șabloane.

Crucile au fost montate în curtea bisericilor, iar astăzi au fost sfințite,odată cu apa care a fost împărțită credincioșilor.

Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoarea din 6 ianuarie şi ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Advertisements
Loading...

Related posts

Eveniment de amploare la Casa de Cultură Mihail Sadoveanu. Instituția a sărbătorit 55 de ani de existență (VIDEO)

Oana Cordoneanu

Muzeul Municipal Pașcani deschis în premieră până la ora 23.00 pentru Noaptea Muzeelor

Teona Gherasim

Eveniment cultural în comuna Heleșteni: “Festivalul de datini şi obiceiuri româneşti”

Teona Gherasim
Încarcă...