NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Suspiciune de pestă porcină africană în comunele Tătăruși și Cristești

Suspiciune de pestă porcină africană în două gospodării din zona Pașcani. Conform directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Iași , medicul Vasile Gaboran, într-o gospodărie din comuna Tătăruși există suspiciunea unui focar, la 26 de animale.

”S-au luat probe la Tătăruși și s-au lucrat în laboratorul nostru sanitar veterinar, de la DSVSA Iași. S-au trimis pentru confirmare la București și se așteaptă buletinul de analiză”, ne-a declarat directorul adjunct al D.S.V.S.A, Vasile Gaboran.

O altă suspiciune de focar de pestă porcină africană este în comuna Cristești. Specialiştii au recoltat probe de sânge de la animale. În gospodărie sunt zece porci.

”Mai este o suspiciune de focar la Cristești, încă nu este confirmat, se lucrează la probele de lucru care se vor trimite la noapte la București”, a mai precizat medicul veterinar Vasile Gaboran.  

  

Viceprimarul comunei Lespezi, Lucian Marcu, a informat cetățenii pe pagina sa de facebook,  despre situația unui posibil focar la Tătăruși, și a transmis câteva recomandări.

”Primaria Lespezi va informeaza ca in comuna vecina Tatarusi a aparut suspiciunea unui focar de PESTA PORCINA AFRICANA. Comandamentul antiepizotic al comunei Lespezi va RECOMANDA limitarea comertului cu porci sau carne de porc, ( adica sa nu mai cumparati porci din afara localitatii) Incercati sa izolati animalele Orice caz de boala anuntati imediat Doctorul Veterinar 0745 232 777 Dr Vasiliu Sorin 0748 743 443 Dr Lupu Marian”.

Dacă se confirmă cele două focare, în urma anlizelor de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, animalele vor fi omorâte, se va constitui o comisie, care va face o evaluare, iar proprietarii vor fi despăgubiți.

Advertisements

Related posts

Liceul ”Bogdan Vodă” din Hălăucești caută administrator financiar contabil

Redacția

„Responsabilitate și Solidaritate!”, campanie umanitară în comuna Stolniceni Prăjescu

Redacția

16 septembrie, Răchiteni: Ședință de Consiliu Local (VIDEO)

Redacția
Încarcă...