RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

STUDIU Polonezii sunt, în medie, cu 40% mai bogați decât ar fi fost dacă țara nu ar fi aderat la Uniunea Europeană

Polonezii sunt, în medie, cu 40% mai bogați decât ar fi fost dacă țara nu ar fi aderat la Uniunea Europeană, potrivit unui nou raport al Institutului Economic Polonez, publicat înaintea celei de-a 20-a aniversări a aderării Poloniei la UE, care va avea loc luna viitoare, relatează Notes from Poland.

Analiștii de la PIE au calculat că PIB-ul pe cap de locuitor al Poloniei în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP) – o măsură a activității economice care ține cont de mărimea populației unei țări și de costul vieții – a fost în 2022 cu 39,6% mai mare decât dacă țara nu ar fi aderat la UE.

Dintre cele opt state membre estice care au aderat în 2004, doar Lituania (60,3%) a fost considerată de PIE ca având o primă de aderare la UE mai mare decât Polonia. Acestea au fost urmate de Letonia (32,2%), Slovacia (18,2%), Ungaria (13,4%), Republica Cehă (8,4%), Estonia (0,4%) și Slovenia (0,1%).

Pentru a crea un model care să le permită să calculeze beneficiile apartenenței la UE, PIE a folosit ceea ce se numește metoda controlului sintetic, care presupune crearea unui scenariu contrafactual bazat pe reproducerea țării studiate dintre țările cu caracteristici similare care au rămas în afara UE.

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Bebeluşul ucis în bătaie de mamă, ar fi fost agresat şi în urmă cu o lună

Redacția

Meritul, o idee periculoasă pe cale de dispariție…

Redacția

Digi24. VIDEO. Laboratorul care îi pregăteste pe oameni pentru a doua viață. Ce este și cum se face crioconservarea

Redacția
Încarcă...