Marea Barieră de Corali a supravieţuit de-a lungul istoriei unor creşteri rapide ale nivelului mărilor, însă doar în absenţa factorilor de stres de mediu suplimentari, a dezvăluit unui studiu publicat luni de Universitatea Sydney, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media – articolul continuă mai jos –
Bazându-se pe cercetarea unor fosile de corali, considerate o capsulă geologică a timpului, excavate de pe fundul mării de sub recife actuale, studiul sugerează că deşi creşterea nivelului mării nu a reuşit de una singură să îl distrugă pe precedentul recif antic, o combinaţie de factori, precum creşterea temperaturilor şi slaba calitate a apei, a dus în cele din urmă la moartea sa în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de Universitatea Sydney.
Cercetarea a vizat o perioadă de acum 11.450 – 11.110 de ani, o perioadă de topire rapidă a gheţii polare şi de creştere a nivelului mării. Analiza unor carote de corali lungi de 15-20 de metri, prelevate de la adâncimi de 40-50 de metri sub fundul mării, arată că nivelul marin a crescut cu 3-5 milimetri pe an, comparabil cu ritmul din perioada actuală,