RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Stelian Ion, explicații despre dosarul 10 august, după solicitarea președintelui Iohannis: Ministrul Justiției nu poate interveni

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat vineri, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul 10 august să fie clasat că potrivit legii, un ministru al Justiției nu poate interveni în dosare aflate în curs de soluționare și tot ce rămâne de făcut în acest caz este ca oamenii să aibă răbdare până la primirea unor răspunsuri privind motivarea clasării acestui dosar.

„Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Justiției.

„A fost un eveniment nefericit, care a stârnit multă emoţie şi încă, după atâta timp, au trecut deja ani de la acel eveniment, şi încă stârneşte emoţie. Oamenii asteaptă răspunsuri şi ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile”, a mai declarat ministrul, subliniind faptul că lumea nu trebuie să aibă așteptări ca ministerul Justiției să facă lumină în acest caz astăzi.

Ministrul Justiției nu poate interveni în soluționarea dosarului 10 august

Totodată, Stelian Ion a afirmat faptul că dosarul 10 august nu s-a încheiat aici și ordonanța de clasare încă se află pe rolul instanțelor de judecată.

  

„Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală.

Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice”, a declarat ministrul Justiției.

În ceea ce privește atribuțiile ministrului Justiției în astfel de cazuri, Stelian Ion a declarat că potrivit legii, un ministru al Justiției nu poate interveni în dosare aflate în curs de soluționare.

„Dacă există vreo așteptare din partea cuiva în care ministrul Justiției să intervină, le spun clar că acest lucru nu se poate. Și asta este foarte bine, pentru că altfel am avea o întoarcere în niște vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere”, a mai adăugat ministrul.

„Nu consider că președintele este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august”

Stelian Ion, a afirmat, de asemenea, că nu poate considera în niciun caz că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil în vreun fel de ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august, legat de protestele din 2018.

„În niciun caz nu pot considera că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil în vreun fel de ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august – nici direct, nici indirect. Este foarte important să vedem că sunt oameni politici care îşi doresc să se întâmple lucruri în zona justiţiei.

Oamenii politici au o susţinere din partea electoratului şi reprezintă societatea şi trag semnale de alarmă. Este important să ne ascultăm unii pe alţi şi sistemul judiciar să asculte societatea civilă, să asculte şi oamenii politici până la urmă, în sensul în care sunt semnale de îngrijorare, dar şi invers”, a declarat ministrul Justiției.

El a adăugat că are o relaţie instituţională “foarte corectă” cu preşedintele Iohannis.

„Cu privire la domnul preşedinte, am o relaţie instituţională foarte bună, foarte corectă. Am apreciat întotdeauna linia pe care a mers în aceşti ani şi având o instituţie prezidenţială puternică, am reuşit să ne menţinem pe linia de plutire. Restul discuţiilor, chestiuni de nuanţă, de interpretări nu cred că îşi au rostul acum. Suntem de aceaşi parte şi vrem să meargă lucrurile bine în această ţară”, a mai adăugat acesta.

Stelian Ion a precizat totodată că dacă va considera că o anumită persoană este responsabilă pentru dosarul 10 august sau pentru anumite chestiuni care nu au funcţionat bine, va transmite acest lucru către instituţiile care au competenţă pe acest domeniu.

Stelian Ion: Nu vreau să ajungem la CEDO

De asemenea, ministrul Justiției consideră că este „prematur” ca CEDO să intervină în soluționarea dosarului 10 august.

Eu văd acum că există remedii și că la acest moment mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în dosar aici, în România, și nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări”, a susținut Stelian Ion.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

Consiliul Superior al Magistraturii a respins joi solicitarea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a lua în discuţie în şedinţa plenului apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în Dosarul 10 august.

digi24

Related posts

Aproximativ 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri se vor afla în dispozitivul de ordine publică ce va asigura siguranţa pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, la care este aşteptat un număr foarte mare de participanţi

Redacția

SUA solicită Consiliului de Securitate al ONU să condamne ofensiva Hamas

Redacția

Victor Ponta: ISU va avea competență legală să închidă cluburile care sunt un pericol pentru viața oamenilor

Redacția
Încarcă...