Bugetele noastre se sufocă sub presiunea coronavirusului! În cele aproape trei luni de pandemie, mulţi angajaţi s-au trezit cu salariile tăiate ori în şomaj tehnic sau, mai rău, au rămas fără un loc de muncă. Prin urmare, şi veniturile le-au scăzut drastic. Ca să rămână pe linia de plutire, mulţi şi-au amânat plata facturilor şi au cerut împrumuturi la rude ori la prieteni.
Trei din zece români câştigă un salariu mai mic cu 30 la sută, arată un studiu recent. În medie, scăderea a fost de 800 de lei. Unii au pierdut însă mai bine de jumătate din venit.
Simona lucrează în industria evenimentelor. Este asistent manager la o firmă de sonorizare. Cu banii pe care-i câştigă acum, tânăra, mama unui băiat de şase ani, abia reuşeşte să pună ceva pe masă. Facturile şi ratele le-a amânat.
În aceeaşi situaţie sunt alţi mii de români.
Simona Mincu, marketing manager: Cei mai afectați au fost cei cu copii, familiile cu copii, dar și persoanele tinere. Ei nu au avut, în momentul în care starea de urgență s-a instalat, economii.
Doar câţiva angajaţi au fost norocoşi în timpul pandemiei. Au lucrat de acasă, fără diminuări salariale şi, astfel, au reuşit să facă economii.
Dacă unii dintre noi am reușit să punem bani deoparte în ultimele trei luni, ei bine pentru alții a fost o perioadă extrem de dificilă. Nu au reușit să plătească la timp sau chiar și-au amânat facturile cu lumina, gazele, întreținerea sau chiar telefonia mobilă. Iar în această situație regăsim aproximativ 65 la sută dintre consumatori.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Criza asta a venit ca o lecție de viață pentru foarte multă lume care credea că suntem ok și ca o să fie la nesfârșit așa. Din păcate, crizele sunt ciclice și se repetă.
Tocmai de aceea, specialiştii ne recomandă să facem economii nu doar în timp de criză, ci lună de lună. 15% din salariu ar trebui să punem deoparte pentru zile negre.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Orice persoană sau familie are nevoie de un fond de urgență, 1000 de lei cash în casă pentru micile urgențe – o defecțiune, o urgență medicală minoră, și un fond de siguranță.
Adică economii la bănci. De preferat în valută, să nu fim tentaţi să intrăm în ele.
Simona Mincu, marketing manager: Din punct de vedere al bunăstării financiare suntem la coada clasamentului, alături de Grecia, cu 67 la sută. Media la nivel european e de 48 la sută.
Totuşi, şi nivelul de trai diferă. România are în continuare printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. În aprilie, salariul mediu net a fost de aproape 3.200 de lei, cu 112 lei mai mic faţă de luna anterioare.