NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EducațieLocal

Situația unităților de învățământ din Pașcani, la început de an școlar. Cele mai mari fonduri, din ultimii ani, pentru renovare și investiții!

Administrația locală a prezentat o radiografie a unităților de învățământ din municipiu, cu câteva zile înainte de începerea unui nou an școlar. Centralizarea a fost făcută de primarul Marius Pintilie și administratorul Claudiu Bodoașcă, în cadrul conferinței săptămânale de presă.


Aceștia au precizat că sunt mulțumiți legat de partea administrativă, de investițiile care s-au făcut în școli. Situația este mai bună decât anul trecut, și mult mai bună decât în ceilalți ani. Vor fi o surpriză, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, renovările și schimbările care au fost făcute.


” Aș dori să încep în primul rând, transmițând un mesaj către toți elevii, toți părinții care au elevi la școală către toți profesorii care vor începe anul școlar pe data de 5 septembrie, luni nu știu în măsura noi vom putea să fim prezenți la unitățile școlare. Nu ne-am făcut un obiectiv în a fi prezenți neapărat la deschiderea anului școlar, dar eu le doresc succes și să dea Domnul să avem parte de rezultate cât mai bune pentru învățământul pășcănean în general. Anul care a trecut, chiar am avut rezultate bune, am avut șefi de promoții cu note foarte mari, cu prezențe la olimpiade și cu note la bacalaureat și foarte mulți elevi din Pașcani care au reușit să se înscrie la universități. Asta înseamnă că învățământul pășcănean funcționează bine, aș zice eu spre performanță, iar noi, în calitate de administrație publică locală ne-am străduit și anul trecut, dar poate mai mult în acest an, să asigurăm finanțare în așa fel încât pe partea administrativă, că doar pe partea administrativă Primăria are atribuții legate de învățământ, să punem la dispoziție finanțări, să oferim sprijin în așa fel încât fiecare unitate de învățământ să poată să înceapă anul școlar în condiții normale. Ne dorim în primul rând normalitate, după care o să încercăm să ne perfecționăm din ce în ce mai mult de la fiecare.În fiecare an am reușit să punctăm câteva chestiuni aproape la fiecare unitate de învățământ. De exemplu, la Gâștești, la grădiniță se montează centrala termică. La Sodomenii, grădinița este complet reparată. La Școala ”Iordache Cantacuzino” ați văzut și dumneavoastră că lucrările sunt finalizate în proporție de 99 %. Cred că doar chestiuni să zicem de detaliu au mai rămas. La Colegiul ”Sadoveanu” am reușit să reparăm vestiarul de la sala de sport. Peste planificarea noastră se repară și sala de sport, aia veche din interiorul colegiului. La ”Nicolae Iorga” etajul II este complet renovat. Chiar mă bucur și îi felicit pe toți cei implicați. În aceste acțiuni să zicem de modernizare a școlilor, de la director până la femeia de serviciu, pentru că au făcut un efort comun acolo, cu profesori, cu administrativul, și s-au mișcat repede în această vacanță școlară. La ”Unirea” tot așa au mai făcut câteva clase, la ”Miron Costin” o toaletă nouă din câte țin eu minte, dar cred că mai sunt și alte elemente pe care nu le știu eu”, a declarat primarul Marius Pintilie.


Administratorul Primăriei Pașcani, Claudiu Bodoașcă, a felicitat întreg colectivul școlilor care au avut un aport foarte mare în derularea tuturor lucrărilor, care au dus spre rezultate foarte satisfăcătoare. Acesta a menționat că a fost cu primarul Marius Pintilie în fiecare unitate de învățământ, a dicutat cu toți directorii și le-a mulțumit pentru felul în care s-au implicat să pregătească acest an școlar.

Advertisements
Advertisements
  


”Dumneavoastră ați spus numai despre ceea ce înseamnă investiții asumate prin lista de investiții aprobată de Consiliul Local. Trebuie să știți că la nivel de fiecare școală s-au făcut lucrări de igienizare, reparații atât din finanțarea complementară cât și din finanțarea de bază. S-au desfășurat spre satisfacția mea, peste așteptări, toți ne-am făcut datoria și am pus la dispoziție aproape toate sumele pe care ni le-au cerut suplimentare. Am făcut câteva surprize și le-am adus sumele din trimestrul IV. Le-am dat în trimestrul III. Este vorba de finanțarea complementară asumată de Consiliul Local la începutul anului. Urmând ca în trimestrul IV să venim cu sume suplimentare, anul acesta unitățile de învățământ au primit peste 5 milioane și jumătate de lei. Investiții materiale și finanțare complementar de bază complementară și investiții. Nu cred că vreodată școlile au mai avut atâția bani la dispoziție, fără investițiile majore. Nu mai vorbim de investiții pe care ni le-am asumat prin Consiliul Local. La Școala Iordache Cantacuzino , dacă nu 3 milioane de lei, aproape. Acum este mai bine ca anul trecut și mult mai bine ca în ceilalți ani. Am fost datori să punctăm aceste lucruri, deoarece am primit niște observații, mi se pare cumva nelalocul lor, din partea Consiliul Local. O să aveți o surpriză, toată lumea să aibă o surpriză, când va merge în școli. Vor vedea schimbări majore față de anul trecut.Toți elevii care vor merge în aceeași școală vor vedea schimbări majore față de anul trecut. Urez și eu succes tuturor copiilor, cadrelor didactice. În noul an școlar țin să mulțumesc în numele administrației, absolut tuturor directorilor de școală, cât și pentru felul în care s-au implicat în a pregăti acest an școlar. Am fost cu domnul primar, de mai multe ori în toate unitățile. Am făcut vizite la fiecare, iar faptul că i-am văzut pe acei oameni atât de implicați în a schimba fața școlii ne-a obligat și pe noi, să vrem să sprijinim pe acei oameni care chiar doresc să facă ceva. Să știți când am spus atunci că vor vedea copiii o față schimbată în școlile în care se vor duce, meritul principal este a acelor manageri, dar și a întregului colectiv”, a menționat Claudiu Bodoașcă, administrator public Primăria Pașcani.


Elevii revin în bănci în doar câteva zile, pe 5 septembrie noul an școlar având o structură cu totul diferită față de cea din anii trecuți.De altfel, schimbările cu care vine noul an școlar nu sunt puține, nici pentru elevi, nici pentru profesori.Poate cel mai discutat aspect care a trecut printr-o modificare radicală este structura anului școlar, care nu va mai fi împărțit în două semestre, ci în cinci module, care vor alterna cu cinci vacanțe.De asemenea, tezele semestriale nu mai sunt obligatorii, ci este la latitudinea profesorilor dacă elevii vor trece prin aceste evaluări.De partea cealaltă, notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei, respectând regula stipulată de metodologie, și anume cu cel puțin trei note peste numărul prevăzut/ săptămână pentru o materie. Anual, profesorii vor încheia câte o singură medie la fiecare disciplină.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ultimele pregătiri pentru redeschiderea școlilor profesionale. Fiecare elev va primi bursă 200 de lei

Redacția

A dispărut cornul şi laptele, a crescut absenteismul. Cine le-a luat elevilor pâinea de la gură?

Redacția

Situaţia la zi a înscrierilor la facultate. Peste 8.000 de candidați la cele patru universități

Redacția
Încarcă...