RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Secretul sănătății, dezvăluit de bunica Maria, din Valea-Seacă. La 94 de ani este sănătoasă tun

Maria Lupu, o bătrână în vârstă de 94 de ani, prezintă tinerilor ce înseamnă să te tratezi cu leacurile băbești, cum a crescut opt copii fără să-i ducă la spital, dar și cum există pentru fiecare afecțiune și durere câte o plantă care o poate vindeca. Bătrâna din comuna Valea Seacă, județul Iași, deși are o vârstă onorabilă, nu a consumat niciodată pastile. Mai mult decât atât, și-a certat tot timpul copiii, care au crescut mari și sănătoși, pentru că au uitat de sfaturile ei și s-au înghesuit la cozile ce se formează în farmacii, pentru a se trata de o simplă răceală

Maria Lupu dezvăluie secretele unei generații mai bătrâne, era încă un copil atunci când a început Al Doilea Război Mondial. Credința, rugăciunea și dragostea față de Dumnezeu au ajutat-o pe femeie să trăiască și să ducă învățăturile mai departe. Însă aici depinde de cei care sunt dispuși să o asculte.

Leacurile băbești și puterea pe care o au asupra organismului. Bătrâna: „Sunt luate în râs”

Bătrâna este revoltată de felul în care tinerii ignoră darurile ce se găsesc în mod gratuit pe pământ, care au puterea de a face minuni, ajungând la spital pentru orice lucru minor.

„Leacurile băbești au existat atunci când medicamentele nu existau, acum sunt luate în râs, pentru că tinerii au o problemă, o tuse, o durere de cap sau o durere în piept, se duc la spital. Iau o sacoșă de medicamente, după rămân uimiți și se întreabă de ce după două săptămâni de la tratament au răcit iar. Așa fac și cu copiii mici, dacă tușesc, ajung la spital. Am născut opt copii și au fost sănătoși, fără pastile.

  

Dar nu asta este problema, atunci oamenii erau mai sănătoși din fire, mâncau mai bine, munceau mai bine și nu se stresau atât de mult. După o zi pe câmp, mai aveau putere și să aibă grijă de copii, să facă treabă în gospodărie, să se spele și să se odihnească. Atunci te culcai devreme pentru că nu aveai ce să faci, mâncai numai sănătos, numai din grădina ta, n-aveai cum să te îmbolnăvești, nu era atât de multă supărare încât să te îmbolnăvești mintal și să fii nevoit să iei pastile. De asta pe timpuri funcționau leacurile băbești”, a mărturisit Maria Lupu, bătrâna în vârstă de 94 de ani.

Iată o listă de leacuri băbești care au ajutat-o pe bătrână Maria să-și crească tari și sănătoși cei opt copii. Unele dintre ele mai există și în ziua de astăzi.

„Era și pe atunci boală, dar lumea parcă nu o băga așa în seamă. Pentru răceală se fierbeau tărâțe, se puneau într-un prosop și după se punea pe piept, era leac pentru tuse. Dacă nu funcționa, atunci dădeam pe răzătoare cartofi, îi amestecam cu oțet, puneam totul într-un prosop, apoi pe oricare zonă durea. De cele mai multe ori, cartoful era folosit pentru a trage curentul. Pentru durerea de genunchi, culegeam hrean, îl fierbeam și cu o cordică îl legam de genunchi, știu că-l puneam și la gât când copiii aveau dureri, tot pentru durerea în gât foloseam și ceapă. Pentru durerea de stomac făceam ceai din pelin.

Este o plantă amară, e grețoasă când o bei, dar este bună pentru problemele la stomac, îți curăță tot organismul. Pentru a îmbunătăți circulația se folosea apă de urzici. Urzicile erau bune pentru orice, te scăpau în special de durerile de oase. Bărbatul meu a fost cioban și în fiecare sezon în care apăreau urzicile aducea acasă un sac întreg, aveam mâncare pentru o lună de zile. Leacurile băbești sunt diferite de la sat la sat. Mai întrebai vecinii, dacă făceai tot ce știi și nu funcționa, cereai o părere, un sfat, o plantă pe care tu nu o aveai. Parcă și bunătatea oamenilor te ajuta să nu te îmbolnăvești”, destăinuie bătrână.

continuare pe bzi.ro

Related posts

Sărbătoare la Stolniceni Prăjescu! Se fac pregătiri pentru ziua comunei

Ema Roman

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în localitățile Mircești și Iugani

Redacția

Ruginoasa, bazin de talente pentru fotbalul românesc. Copiii care au câștigat Cupa Satelor în 2019 au ajuns la cluburi mari din țară și bat la porțile echipelor naționale

Redacția
Încarcă...