Scoala Gimnaziala Cozmesti este implicata in proiectul de parteneriat coordonat de Universitatea Leibniz din Germania Pearls – preventing early school leaving through inclusive strategies (NI-2014-1-DE03-KA201-001573 ), cu o durata de 36 luni (01.09.2014- 31.08.2017), cu 9 parteneri din 5 țări. Scopul acestui proiect se axeaza pe construirea unei rețele cu diferiți actori externi, cum ar fi părinți, reprezentanți ai minorităților și a unor institutii sau asociatii, care vor fi implicati în activitatile din școlile cooptate in proiect, pentru a promova dezvoltarea intelectuală și emoțională a elevilor cu risc de părăsire timpurie a școlii.
Acest proiect contribuie la obiectivele politicilor de strategii inclusive adoptate la nivel european, până în 2020, pentru a reduce ponderea persoanelor care părăsesc timpuriu scoala si nu beneficiaza de formare profesionala. Numerosi tineri din spatiul european renunta la școală inainte de a finaliza studiile, din diverse motive. În România rata de părăsire timpurie a școlii era de 18% (2012) iar în Turcia- aproximativ 44%, rata medie din UE fiind de 12,4%. Acest risc este deosebit de mare pentru elevii din mediul rural sau pentru cei din randul minorităților dezavantajate.
Partenerii acestui proiect sunt:
Școli elementare din Ungaria, România,Turcia si sase școli din Berlin, în calitate de parteneri asociativi, care au in mare parte elevi proveniti din medii socio-economice dezavantajate.
Organizatiile “Gipsy Eye” (Romania), “Artemisszio”(Ungaria), “Tekirdag Romans Aid and Solidarity Associations” (Turcia), “Education and Training Agency” din Zagreb si “Humanistic Association” (Germania), implicate în domeniul formării cadrelor didactice.
Obiectivele proiectului sunt
1) Implementarea măsurilor de bună practică în şcoli cu elevi cu risc de abandon şcolar timpuriu – prin crearea unei reţele cu diferiţi actori implicati (exemplu: comunităţi ale minorităţilor naţionale, asociaţii, părinţi, firme) si multiplicarea acestor masuri de sprijin pentru elevii din medii defavorizate.
2) Consolidarea unor competente cheie ale profesorilor cu scopul de a dezvolta in scoli medii propice de invatare, pentru a promova dezvoltarea intelectuală și emoțională a elevilor cu risc de abandon scolar, prin realizarea unor proiecte de mobilitati Erasmus + pentru profesori.
În perioada 4-7 iunie 2015 a avut loc prima intalnire de lucru a echipei de proiect, la Berlin, in cadrul careia partenerii si-au prezentat institutiile si au stabilit detaliile activitatilor viitoare.
La a doua intalnire a partenerilor, organizata la Cozmesti in perioada 19-20 noiembrie institutiile participante si-au propus sa analizeze activitatile si produsele realizate pana la aceasta etapa
Masuri de sprijin pentru elevii cu risc de abandon scolar : cluburi de sprijin pentru elevi, cafenele pentru parintii elevilor cu risc de abandon scolar, activitati extrascolare care incurajeaza implicarea elevilor.
Un set de instrumente cu 5 module care vor fi folosite la cursul de formare a cadrelor didactice organizat in perioada 24 aprilie – 30 aprilie 2017 în Budapesta, Ungaria (prin selectia proiectelor de mobilitate realizate de scolile implicate in proiect si cele asociate)
La aceasta intalnire participa reprezentanti ai scolilor asociate din zona Pascani, Colegiul National “M.Sadoveanu” Pascani, Colegiul Tehnic “Unirea”, Scoala Gimnaziala Gastesti si reprezentanti ai ISJ Iasi, Inspector proiecte educationale si programe europene, prof. Gabriela Conea.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}