În luna octombrie a anului 1916 Școala din satul Uda, Tătăruși și-a deschis porțile pentru educație. Acum, la 100 de ani de la înființarea școlii, valorile care se transmit generațiilor de elevi au rămas aceleași, respectiv formarea unui absolvent în măsură să decidă asupra propriei cariere, a dezvoltării sale intelectuale şi profesionale, activ integrat în viaţa socială.
Misiunea școlii privește evoluția elevilor prin serviciile oferite de şcoală care au la bază calitatea, performanţa, promovarea valorilor europene, egalitatea şanselor pentru toţi participanţii în proces şi deschiderea spre învăţarea pe tot parcursul vieţii.
ȘCOALA UDA-TĂTĂRUȘI ÎMPLINEȘTE 100 DE ANI
După Școala Tătăruși (1865) și Scoala Iorcani (1914), în octombrie 1916 se înfiinţează Şcoala Uda, care va funcţiona în casa lui Gr. Dogaru, având ca învăţător pe Teodosiu.
La 23 iunie 1938, la Şcoala Heci, organizatoare a examenelor de absolvire a cursului primar cu participarea şi a şcolilor din Buda, Probota, Valea Seacă şi Uda–Tătăruşi etc., Şcoala Uda a prezentat elevi bine pregătiţi (14 elevi înscrişi, 7 prezenţi, 7 absolvenţi, pregătiți de învăţătorul Dumitru Săndulescu).
După instaurarea regimului comunist, comemorarea Zilei Eroilor neamului a fost interzisă. Astfel, din conştiinţa noilor generaţii, a dispărut memoria eroilor căzuţi în războiul din 1877, primul şi al doilea război mondial. La Tătăruşi, la 9 Mai (Ziua Victoriei împotriva fascismului), erau comemorați doar ostaşii sovietici la monumentul acestora ridicat în curtea Şcolii Uda. Copiii (pionierii) făceau de gardă la monumentul ostașilor sovietici.
În septembrie 1966, se înfiinţează clase gimnaziale la Şcoala Uda și este dat în folosință noul local al școlii, format din patru săli de clasă. Ulterior, în perioada 1975–1976, a fost construit încă un corp de clădire, cu patru săli de clasă.
1969 – Profesorul Dan Săndulescu de la Şcoala Uda primeşte distincţia de „profesor evidenţiat”.
1979 – Elevul Catâru Vasile de la Şcoala Uda devine vicecampion judeţean la șah (la nivelul claselor I-VIII).
1972 – Profesoara Silvia Săndulescu de la Şcoala Uda colecționează materiale arheologice, printre care o monedă din timpul împăratului roman Aurelian.
(Extrase din MONOGRAFIA ȘCOLII TĂTĂRUȘI)