Anul școlar 2012-2013 aduce numeroase noutăți care vor trebui testate și evaluate de conducătorii ministerului, în special introduse prin Legea Educație Naționale pentru care Guvernul Emil Boc și-a angajat răspunderea în iarna lui 2010. Printre acestea, introducerea unor căi noi de finanțare a unităților de învățământ, a unui nou mecanism de titularizare a cadrelor didactice, transformarea grupei pregătitoare de la grădinițe în clasa zero, dar și introducerea bacalaureatului profesional, cerută de ministrul Ecaterina Andronescu.
De anul acesta, unitățile școlare sunt finanțate atât de la bugetul de stat, cât și de la cel local. De la bugetul de stat se primesc sume în funcție de costul standard pe elev și de principiul „finanțarea urmează elevul”. De menționat este faptul că alocația bugetară pentru Educație rămâne mult sub cele 6 procente convenite de toate forțele politice semnatare ale Pactului Național pentru Educație în 2008; asta înseamnă o presiune suplimentară pe bugetele locale. În Pașcani, situația este dificilă pentru că s-au acumulat datorii enorme, de aproape 2 miliarde de lei vechi, reprezentând restanțe la plata utilităților, a investițiilor etc.
Anul școlar 2012-13 va avea 36 de săptămâni de cursuri (vezi grafic). Semestrul întâi începe pe 17 septembrie și se încheie pe 21 decembrie. Vacanța de iarnă va avea trei săptămâni, de pe 22 decembrie până pe 13 ianuarie. Semestrul al doilea va dura până pe 21 iunie (cu excepția claselor terminale) și va fi întrerupt de vacanța de primăvara, între 6 și 14 aprilie. În săptămâna 1-5 aprilie 2013 nu se vor desfășura cursuri, elevii fiind angrenați în programul „Să știi mai multe, să fii mai bun” care înlocuiește „Școala altfel”. Tot între 2-7 aprilie 2013 vor avea loc fazele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare. Tezele trebuie date până pe 30 noiembrie (pe primul semestru) și până pe 25 mai (pe semestrul al doilea)
De la clasa zero la bacaluareatul profesional
Cea mai mediatizată măsură introdusă în anul școlar 2012-2013 este transformarea grupelor pregătitoare de la grădiniță în clasele zero de la școală. Deși administratorii școlilor au avut mai bine de 18 luni pentru a pregăti școlile pentru micuți, în câteva școli din Pașcani clasele sau grupurile sanitare nu au fost adaptate pentru copiii născuți în 2005. Deja ministrul Ecaterina Andronescu și premierul Victor Ponta au anunțat azi că vor să întoarcă clasa zero la grădinițe pentru că disfuncțiile sunt prea numeroase.
Tot începând cu acest an, vor avea loc evaluări la competențele fundamentale de scriere și citire începând cu clasa a II-a, iar la finalul ciclului primar se va da un alt examen de evaluare.
Schimbări importante sunt prevăzute și pentru ciclul liceal. Ministrul Ecaterina Andronescu a cerut astăzi votul Senatului în ce privește introducerea Bacalaureatului profesional ca alternativă pentru absolvenții liceelor cu profil tehnologic care nu vor să urmeze studii superioare. Bacalaureatul introduce un proiect, o probă practică și o probă scrisă la educație antreprenorială, pe lângă cele trei probe de competențe (limba maternă, limba străină și competențe digitale). Modificarea a fost aprobată și va intra în vigoare chiar din acest an școlar.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}