RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Sărbătoare deosebită în două parohii ale Protopopiatului Paşcani

Parohiile Gâşteşti şi Topile din Protopopiatul Paşcani au sărbătorit, după tradiţie, hramul Adormirii Macii Domnului. În ajunul sărbătorii, oamenii au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în biserica parohiei Topile de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopoatului Paşcani, alături de un sobor de preoţi, urmând ca ieri-dimineaţă să se roage în timpul Sfintei Liturghii.

La final, enoriaşii celor două parohii vecine, alături de fiii satului întorşi pentru câteva zile în locurile natale, au mers la mormintele înaintaşilor în cimitirul comun, unde s-a oficiat slujba Parastasului. „Înainte ca boierul Roznovanu să construiască biserica din Gâşteşti, a existat un sfânt lăcaş din lemn din care se mai păstrează sfânta masă ca şi troiţă. Acest lăcaş de închinare purta hramul «Adormirea Maicii Domnului», care se păstrează din generaţie în generaţie. Specific parohiilor Gâşteşti şi Topile este faptul că la această sărbătoare se întâlnesc toţi fiii satului din toate colţurile ţării şi ale lumii. Ei participă la Sfânta Liturghie, apoi merg, alături de cei rămaşi în sat, la mormintele celor dragi. Parohiile Gâşteşti şi Topile sunt mai întâi ocrotite de Maica Domnului. În ziua de 15 august sărbătorim unul dintre cele mai frumoase hramuri de pe Valea Siretului, întrucât oamenii se pregătesc într-un mod deosebit pentru acest mare eveniment. Rugăm pe Maica Domnului să binecuvinteze parohiile Gâşteşti şi Topile, pe toţi credincioşii şi fiii acestor parohii“, a relatat pr. Mihai Fronea, parohul de la Topile.

Citește și:{loadposition articlescategoryload}

  

Related posts

Vremea 2 septembrie. Va fi în continuare cald în cea mai mare parte a țării. Noaptea, sunt așteptate ploi

Redacția

Municipiul Pașcani vrea să achiziționeze 50 de platforme smart, pentru colectarea deșeurilor în valoare de 500.000 de euro! Banii sunt din PNRR!

Răzvan Grecu

1.400.000 de romani isi aniverseaza onomastica de Florii

Redacția
Încarcă...