NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Sambata va avea loc echinoctiul de toamna – Ziua va fi egala cu noaptea

Sambata, 22 septembrie, va avea loc echinoctiul de toamna, adica momentul in care durata zilei va fi egala cu cea a noptii. Fenomenul va marca si inceputul toamnei astronomice.

 

Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal” , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii – ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului – cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica, explica Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

  

Intrucat, la aceasta data, se afla in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.

Singurele exceptii sunt in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

Advertisements

Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

Advertisements

Sursa: rtv.net

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ludovic Orban, atac la miniştrii PNL: Nu ne sunt şefi, dimpotrivă. Ce le datorăm lor, miniştrilor?

Redacția

Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania pentru a întări apărarea Ucrainei

Redacția

Barna, atac la PSD, deşi sunt aliaţi pentru moţiunea de cenzură: Niciodată PSD nu şi-a apărat un premier, aşa cum îl apără de câteva săptămâni pe Cîţu

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site