RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Sambata va avea loc echinoctiul de toamna – Ziua va fi egala cu noaptea

Sambata, 22 septembrie, va avea loc echinoctiul de toamna, adica momentul in care durata zilei va fi egala cu cea a noptii. Fenomenul va marca si inceputul toamnei astronomice.

 

Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal” , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii – ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului – cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica, explica Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

  

Intrucat, la aceasta data, se afla in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.

Singurele exceptii sunt in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

Sursa: rtv.net

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

VIDEO Zelenski: Lumea aude Ucraina la Davos – ştie ce a făcut Rusia la Dnipro şi în alte teritorii în care a adus moartea

Redacția

Iohannis, participare la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro. Situația din Orientul Mijlociu și migrația, pe agenda discuțiilor

Redacția

Anglia s-a calificat în sferturile CM de fotbal după o victorie confortabilă cu 3-0 în fața Senegalului. Urmează Franța

Redacția
Încarcă...