RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Doi deputaţi PSD propun ca şoferii care parchează legal să poată lovi maşinile care îi blochează: „Dacă eşti obraznic, o păţeşti”

Doi deputaţi PSD, Ion Călin şi Gheorghe Ciocan, au depus o propunere legislativă prin care cer ca „eventualele pagube” apărute la o maşină care blochează un autoturism parcat regulamentar, să fie suportate de şoferul care a blocat parcarea.

 

Cu alte cuvinte, din formularea celor doi deputaţi reiese că eventualele vandalisme de tipul tăiatului de cauciucuri sau zgârieturilor pe portiere şi capote să fie legale şi chiar neimputabile celui care le produce, dacă răzbunătorul a parcat regulamentar.

  

„Eventualele pagube produse autoturismului care a împiedicat ieşirea din locul de parcare a autoturismului regulamentar parcat, se suportă de deţinătorul autoturismului care a împiedicat ieşirea din parcare”, se arată în proiectul legislativ al celor doi deputaţi, aflat în dezbatere la Senat.

Proiectul cere, de asemenea, ca amenda pentru blocarea unui autoturism parcat regulamentar să fie cuprinsă între 200 şi 500 de lei.

În motivarea celor doi deputaţi, se arată că „din păcate, în ultima vreme, s-a constatat că sunt tot mai multe cazuri în care conducători auto nedisciplinaţi îşi parchează autoturismele în astfel de poziţii încât îi împiedică pe conducătorii auto care şi-au parcat autoturismele în mod regulamentar, în locuri de parcare bine organizate, să părăsească locul de parcare întrucât, alţi participanţi la trafic, îşi parchează autoturismele în mod haotic”. Topica şi punctuaţia aparţin celor doi deputaţi.

Cei doi susţin că un alt motiv al acestui proiect este faptul că agenţii de circulaţie „nu se implică” în astfel de situaţii şi că „în cele mai multe situaţii îi sancţionează tot pe conducătorii care şi-au parcat maşinile în mod corect”.

Ion Călin: „Constaţi când pleci că uşor îi loveşti oglinda, că uşor ai alunecat de pe bordură şi poate îi atingi aripa”

Deputatul PSD Ion Călin, ales într-un colegiu din judeţul Dolj, a explicat pentru gândul că a luat în calcul fenomenul cauciucurilor tăiate şi al portierelor zgâriate, dar că nu la el s-a referit. Legea se referă la situaţiile când şoferul blocat încearcă să iasă din parcare şi îi juleşte celuilalt maşina, din greşeală, susţine Ion Călin.

E un fenomen întâlnit la tot pasul. De multe ori când face el obrăznicia asta, apreciază el că ai loc să ieşi. Şi când te duci şi tu grăbit, apreciezi că, cu multă atenţie, parcă ai intra prin spaţiul pe care ţi l-a lăsat omul cu tupeu. Şi totuşi constaţi când pleci, te mai şi grăbeşti, nu ai calmul necesar, că uşor îi loveşti oglinda, că uşor ai alunecat de pe bordură şi poate îi atingi aripa sau spoilerul.

Şi chemi poliţia şi zice, domne, dumneata eşti vinovat, că nu trebuia să ieşi. Domnule, dar eu am vreo vină că am parcat într-o parcare organizată de autoritatea locală, că vin şi-mi iau maşina şi plec? Tot eu sunt de vină? Poliţia zice în prezent că da, nu trebuia să pleci. Eu spun că nimeni nu iese, dacă vede că nu are spaţiul necesar de manevră, dar se întâmplă fără voia ta şi atunci aş vrea să nu fiu vinovat”, a povestit pentru gândul deputatul Ion Călin situaţia pe care a avut-o în minte când a conceput proiectul legislativ.

Întrebat de gândul dacă a luat în calcul că, prin legea sa, îi acoperă legal şi pe cei care taie cauciucuri sau vandalizează maşini în situaţia în care consideră că au fost blocaţi în parcare, Călin a explicat că legea va fi cizelată în comisiile parlamentare, pentru a se înţelege exact sensul.

Ştiu fenomenul ăsta, că dacă eşti obraznic, ai tupeu, ai lipsă de bun-simţ, o cam păţeşti. Le taie unii cauciucurile. Dacă tu nu ai supărat pe nimeni, nici pe tine nu te supără. Pe principiul ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. Dar e vorba de uşoarele atingeri ce se întâmplă ca urmare a aprecierii greşite că ai spaţiu de trecere. Ce se întâmplă în cartiere, vandalisme, distrugere de bunuri, nu ar trebui să se întâmple”.

O altă prevedere a propunerii legislative a celor doi deputaţi spune că un şofer căruia i se suspendă carnetul poate negocia cu poliţistul din ce dată să-i intre în vigoare dovada de circulaţie cu carnetul suspendat, care nu poate fi mai mare de 15 zile. Poliţistul trebuie să ţină cont de solicitarea şoferului atunci când completează procesul-verbal, arată legea.

„Dacă tot am greşit şi poliţistul apreciază 30 de zile, 60, 90, am dreptul la cele 15 zile (de circulaţie cu dovadă). Şi atunci îi spun: nu mi-o da cu data de azi, că mâine trebuie să duc copiii în tabără, mâine duc familia în concediu. Până la urmă am şi eu nişte drepturi ca cetăţean, trebuie să conteze şi propunerea mea. E vorba de demnitate până la urmă”, consideră deputatul Ion Călin.

sursa gandul.info

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Efect al plecării grupului Orban din PNL: Demisii în lanţ din TNL Sector 3 şi dizolvarea unei organizaţii

Redacția

Fotbalistul turc Demiral, interzis pentru două meciuri pentru că a făcut un gest extremist

Redacția

Controverse în lanț la vârful AMEPIP: Ciolacu a numit ca șefi interimari doi oameni care au demisionat după observații venite de la Bruxelles

Redacția
Încarcă...