NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Salarizarea în funcţie de performanţă

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, consideră că schimbarea modului de salarizare a medicilor trebuie să reprezinte o prioritate pentru oficialii din cadrul Ministerului Sănătăţii: „Este o măsură foarte importantă, care îi va stimula pe medici“.

 

Mai mult, el consideră că o astfel de grilă de salarizare este absolut necesară pentru ca medicii să se diferenţieze de ceilalţi angajaţi ai statului.

  

„La noi în ţară medicii au încă statut de bugetari, iar acest lucru trebuie rectificat cât mai repede. Trebuie să evoluăm şi să-i privim pe medici strict pentru ceea ce fac, nu pentru statutul pe care îl au, acela de angajaţi ai statului. Este o măsură foarte importantă care, cred eu, îi va stimula pe medici să depună un efort sporit în activitatea pe care o desfăşoară“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Ministerul Sănătăţii a luat o decizie în ceea ce priveşte salarizarea pe viitor a medicilor din România. Este vorba despre un proiect de lege ce presupune schimbarea sistemului de plată al medicilor, ce va avea, printre criteriile fundamentale, competenţa şi performanţa cadrelor medicale. Cel mai târziu la începutul lunii iunie este preconizată lansarea în dezbatere a noului proiect legislativ.

Advertisements

Exodul medicilor, cea mai importantă problemă

O reală problemă pentru sistemul sanitar românesc rămâne, în continuare, plecarea medicilor români să lucreze în unităţi medicale din străinătate. Statul investeşte în viitorii medici prin universităţile noastre de medicină şi farmacie, renumite în întreaga lume, dar nu a rezolvat încă problemele importante legate de salarizarea medicilor. O altă situaţie, în dezbateri acum, este solicitarea CMR de creştere a salariilor medicilor rezidenţi şi a tinerilor specialişti. Preşedintele CMR s-a întâlnit, luna trecută, chiar cu primul-ministru Victor Ponta, căruia i-a solicitat să dubleze salariilor rezidenţilor până în prima jumătate a acestui an. În funcţie de bugetul alocat pentru Sănătate, anul acesta se va lua o decizie şi în privinţa acestor creşteri de venituri. Reprezentanţii CMR speră ca prin aceste măsuri să scadă numărul medicilor care emigrează pentru un trai mai bun. Un studiu efectuat la nivel naţional arată faptul că, la fiecare cinci ore, un medic român părăseşte ţara.

Advertisements

sursa flacara iasului

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Prinşi având în maşină cablu Romtelecom furat

Răzvan Grecu

O familie din Pașcani cere în justiție anularea hotărârii prin care serviciul de apă a fost delegat către ApaVital! Motivul?! 550 de metri pătrați proprietate privată au fost dați ilegal operatorului și sunt folosiți pentru lucrări agricole!

Răzvan Grecu

Pompierii militari din țară intră în competiție la Iași

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site