RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Românii se vor putea opera gratuit în sistemul sanitar privat! Noul OUG va aduce mai multe schimbări în Sănătate

Suntem pe ultimul loc in Europa referitor la serviciile medicale oferite si la sistemul sanitar. Acest lucru este confirmat de un raport intocmit de Comisia Europeană in luna noimebrie 2019. Totusi, aparent, o OUG dată de Guvern ar putea indrepta lucrurile.

Ordonanta de urgentă pregătita de Guvernul României poate să tulbure linistea băietilor destepti din Sănătate, atât pe cei din România cât și pe cei din afara țării.

Noutate absoluta: Pacientii se pot opera gratuit la privat sau la stat

Conform Ordonantei de Urgentă pregătită, pacientii se pot opea gratuit la stat la privat. Acest lucru este specificat in OUG prin completarea si modificarea art.230 și 249 din Legea nr.95/2006.

Pentru a intelege cu exactitate care este procedura, vom detalia acest lucru in randurile care urmează. Altfel spus, cei care isi doresc să se opereze la privat pot plăti, pentru acest lucru, o sumă infima in plus. Această suma va fi sub forma unei asigurări complementare de sanatate.

  

Pacientii care doreau să se opereze o puteau face gratuit in spitalul de stat sau plătind sume uriase in spitalele private. Conform OUG, acest lucru se va schimba.

Cu această asigurare complementară de sănătate, bolnavul poate beneficia de orice intervenție medicală atât la un spital de stat, cât și la unul privat. Pacientul este cel care își alege. Are acest drept. Sistemul există demult în Franța, Germania și în mai toate țările civilizate. România este cam singura rămasă în urmă la acest capitol.

Există vreun risc pentru sistemul public de sănătate?

Conform credinței ultimilor ani s-ar putea crede faptul că prin această OUG, statul ar începe alocarea unor fonduri mari către spitalele private în detrimentul celor de stat. Totuși, ani de-a rândul, spitalele de stat au beneficiat de extrem de multe fonduri, fonduri care au fost gestionate deficitar de unii dintre managerii unităților medicale. Altfel spus, bugetele către spitalele de stat au fost mereu generoase dar s-au pierdut în investiții nefondate.

De exemplu s-a cumpărat aparatură pe care nimeni nu o folosește, s-au făcut contracte astronomice cu firme de catering pentru a servi mâncare de 2 lei bolnavilor, s-au achiziționat medicamente la prețuri de 7 ori mai mari decât nivelul normal. Și lista este lungă. Cert este că la finalul zilei, pacientul este cel care are de suferit.

Foarte multe dintre contractele păguboase au fost încheiate cu firme ale unor băieți deștepți care au intrat pe această piață, special pentru a devaliza banul public. Prin intermediul acestei noi ordonanțe, se cam închide robinetul banilor publici pentru băieții deștepți din Sănătate. Așa că aceștia vor opune în mod cert rezistență.

Asigurarea complementară de sănătate poate aduce un plus sistemului de sănătate

Desigur, în mare parte putem aprecia faptul că fiecare român care plătește asigurare de sănătate este îndreptățit să beneficieze de condiții decente de tratament. Altfel spus, de ce nu poate alege fiecare român unde să se trateze? OUG-ul pe care îl vom prezenta va permite încheierea unei asigurări de sănătate complementare prin care pacienții care plătesc pentru aceasta vor beneficia de operații gratuite și în sistemul privat de sănătate.

continuare pe www.bzi.ro

Related posts

Peste 12.000 de persoane din județ îşi primesc luna aceasta cardurile de sănătate

Redacția

Valeriu Gheorghiță: 79% dintre românii vaccinați cu prima doză sunt persoane vulnerabile

Redacția

Păşcănean în comă în urma unui accident vascular cerebral

Răzvan Grecu
Încarcă...