NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

România, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în februarie

Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 11% în februarie, comparativ cu perioada similară din 2019, acesta fiind cel mai puternic ritm de creştere înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 3% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,2%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 3,6%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,6%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 3,1%.

În februarie, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în România (11,9%), Ungaria (11,4%) şi Portugalia (8,7%), singura scădere fiind în Slovenia (minus 5,2%).

Conform datelor Eurostat, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,9% în zona euro şi cu 0,8% în UE, în februarie, comparativ cu luna precedentă. Comerţul cu amănuntul în UE-28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 2,1%, cele de produse non-alimentare au urcat cu 0,2%, în timp ce vânzările de combustibili s-au majorat uşor, cu 0,1%.

  

Cele mai mari creşteri lunare în februarie au fost raportate în Estonia (4,4%), Letonia (3,5%) şi Portugalia (3%), singurele scăderi fiind în Irlanda (minus 2,7%), Croaţia şi Polonia (ambele cu minus 0,2%).

România a raportat un avans de 0,7% în februarie, de la o creştere de 3,7% în ianuarie.

ZIARUL DE IASI

Advertisements

Related posts

Șansă de dezvoltare pentru România: fondurile europene

Redacția

3 semne clare ca ai nevoie de un dezumidificator casnic

Redacția

Cine întârzie cu plata facturii la curent va fi obligat să achite și ce n-a consumat

Redacția
Încarcă...